Hlavní obsah stránky

POZNÁMKY DO DIÁŘE – NEUŠLO NÁM

POZNÁMKY DO DIÁŘE

Klub dětských knihoven SKIP vyhlašuje 6. ročník soutěže o nejlepší knihovnu pro děti v ČR Kamarádka knihovna. Veškeré informace a pokyny k soutěži jsou uveřejněny na webu http://www.kamaradkaknihovna.cz/. Přihlášky do soutěže je nutné zaslat do 15. 6. 2016 na adresu SKIP, k rukám B. Štěpánové, Klementinum 190, 110 00 Praha 1. Mediálním partnerem soutěže bude opět Český rozhlas, jedním z hlavních partnerů pak časopis Mateřídouška či firma Ceiba. Soutěž podpoří i další partneři.

Seminář Chceme dětem číst – Svět dětí v literatuře pro děti a mládež se uskuteční ve dnech 22. a 23. 6. 2016 v Knihovně Jiřího Mahena v Brně. Zaměřen bude na představení nejrůznějších knih s dětským hrdinou a jeho osudy – například na tematiku domácího násilí, hendikepů, poruch příjmu potravy a další. Podrobný program naleznete na http://www.kjm.cz/centrum-detskeho-ctenarstvi. Přihlašovat se je možné do 17. 6. 2016.

NEUŠLO NÁM

Cena INFORUM 2016V dubnu letošního roku proběhlo v Klementinu ustavující zasedání třináctičlenné Rady Národní knihovny České republiky, která se bude vyslovovat k zásadním koncepčním záměrům, jakými jsou například rekonstrukce Klementina, dostupnost fondů, digitalizace a další aktuální témata. Na druhém zasedání Rady v květnu bylo zvoleno předsednictvo a zároveň schválen jednací řád. Do funkce předsedkyně Rady NK ČR byla zvolena děkanka FF UK doc. Mirjam Friedová, Ph.D., a do funkce místopředsedy ředitel Moravské zemské knihovny prof. PhDr. Tomáš Kubíček, Ph.D.

Cenu INFORUM 2016, která je udělována na stejnojmenné konferenci, získala Virtuální národní fonotéka. Gratulujeme! Virtuální národní fonotéka je unikátním portálem zpřístupňujícím informace o existenci, lokaci a podobě zvukových dokumentů nacházejících se na území České republiky. Provozován je Moravskou zemskou knihovnou v Brně.