Hlavní obsah stránky

OD REDAKČNÍHO STOLU

Vážené čtenářky, vážení čtenáři,

když narazím na meze své digitální gramotnosti, zeptám se doma (mám tam totiž odborníka). Rubrika Témakvětnového Čtenáře je tu pro všechny, kterým je jasné, že existují i systematičtější způsoby, jak držet krok s překotným rozvojem digitálních technologií. Strategický vládní dokument, o kterém je v článku řeč, zahrnuje období do roku 2020 a rozvíjí ho akční plán zavádění strategie do praxe (jeho schválení se předpokládá v červnu letošního roku). Článek mluví o tom, že ať se nám to líbí, nebo ne, vnikání digitálních novinek do svého osobního prostoru se nevyhneme – a to celoživotně. A protože velký význam pro zavádění zmíněné strategie do života je viděn v komunitním vzdělávání s důrazem na neformální učení, je to velká příležitost také pro knihovny.

Digitální svět si připomeneme také v předposlední ze série zpráv o digitalizaci v rámci krajských projektů financovaných z evropských fondů – tentokrát z Hradce Králové. A jak si jednotlivé knihovny v této oblasti stojí, zjistíme ze zprávy o Krameriovi, nejrozšířenějším systému pro zpřístupnění digitalizovaných dokumentů v knihovnách. Zmíníme výsledky a systém hodnocení letošního BIBLIOWEBu – knihovnám, které k prezentaci využívají své webové stránky tak zdařile, že získaly ocenění, gratulujeme!

Mezi předními články najdeme také první díl cyklu o standardech pracovních náplní knihovníků, který se tentokrát zaměřuje na typovou pozici knihovník-katalogizátor.

Ctitele tradičních hodnot a ověřených postupů jistě potěší rubriky Z pokladů… a Recenze. Seznámíme se s vyškovskou knihovnou a sbírkou dokumentů tamější regionální osobnosti, kněze, arabisty a cestovatele Aloise Musila; recenze tentokrát sází na klasiku a Kurta Vonneguta jr. Novátorství se starobylým prostředím se prolínají v článcích ze zámků – v rozhovoru se studentem gymnázia a mořickým knihovníkem Tomášem Pavelkou a ve zprávě o Zámku plném knihz Pardubic. Inspiraci jistě najdete i v dalších, prakticky a metodicky zaměřených článcích.

Ať se vám daří doma i v knihovnách namíchat ten správný poměr novátorství a konzervatismu, vám za redakci přeje

PAVLA VLKOVÁ