Hlavní obsah stránky

OD REDAKČNÍHO STOLU

Vážené čtenářky, vážení čtenáři,

první jarní měsíc i velikonoční svátky jsou za námi a já bych se ráda ohlédla za tiskovou konferencí, která se v posledním březnovém týdnu uskutečnila v Národní knihovně ČR. Byla věnována prezentaci výsledků výzkumu Internetoví Češi jako čtenáři v roce 2016, který pro Národní knihovnu uskutečnila agentura Nielsen Admosphere. Co z výzkumu vyplynulo? Slovy organizátorů: „Knih se jen tak nezbavíme…“

V nejbližších číslech Čtenáře se k podrobným výsledkům ještě vrátíme, proto teď jen stručně. Asi nebude překvapivé, že knihy v elektronické podobě čtou nejvíce mladí lidé do 24 let (57 %). Ti, kteří se hlásí k četbě e-knih, k ní nejčastěji používají stolní počítač či notebook, následuje chytrý telefon, tablet a až poté čtečka elektronických knih. A do třetice: 87 % odpovídajících si nedokáže představit, že by četli knihy pouze v elektronické podobě. Mezi důvody uvádí například to, že papírová kniha má své „zvláštní kouzlo“ a nebolí z ní oči jako z té elektronické. Myslím, že to je prima zpráva. A ještě dodávám, že odpovídalo 500 respondentů, kteří reprezentují českou internetovou populaci starší 15 let.

Celé dubnové číslo Čtenáře se vlastně čísly přímo hemží. Pokud byste chtěli vědět, k čemu vám bude metoda skrytá pod zkratkou ROI, tak si zkuste představit, že se dozvíte číslo, které vám může usnadnit argumentaci při jednání nad rozpočtem knihovny… Konkrétní zkušenosti předávají ti, kteří už mají první propočty za sebou.

Na dalších stránkách se pak sešla zajímavá výročí: 200 let knihovnictví v Karlových Varech, jubilejní 25. akviziční seminář či 60 let Knihovny pro mládež města Košice – to jsou pěkné příležitosti k ohlédnutí či bilancování.

A aby toho nebylo málo, završujeme náš výčet novou rubrikou. V knihovnách si asi občas zanotujeme, že statistika nuda je, a také víme, jak to pokračuje: má však cenné údaje… Proto jsme se ve spolupráci s kolegyněmi z Knihovnického institutu Národní knihovny rozhodli, že se budeme snažit nudnou řeč čísel přetavit v informace o zajímavých trendech, které lze z knihovnických statistik v průběhu let vyčíst.

Přeji vám příjemné čtení celého čísla.

LENKA ŠIMKOVÁ