Hlavní obsah stránky

ČTENÁŘ PŘEDSTAVUJE KNIŽNÍ FESTIVALY: Knihex nezklamal ani tentokrát

Text a foto PETRA HAVELKOVÁ havelkova@svkkl.cz

V polovině prosince loňského roku se v pražských Holešovicích uskutečnilo setkání malých nakladatelů s názvem Knihex. Méně známí nakladatelé hlásící se o slovo a svoje místo na knižním trhu tak mohli všem literárním nadšencům předvést, že nízkonákladové publikace žijí. A rozhodně mají čím zaujmout!

Knižní jarmark Knihex se stává stále více populárním. Je to mladíček, který svou svěžestí a originalitou láká příznivce neotřelé literatury a věcí, jež se zkrátka dělají jinak, než jsme zvyklí. První Knihex proběhl v červnu roku 2011 na pražské Náplavce pod Rašínovým nábřežím. Poté následoval ročník 2012 a v roce 2013 se pořadatelé Knihexu rozhodli krmit hladovějící knihomoly dvakrát ročně a začali nám knižní lahůdky servírovat i v zimě. Na zimu 2013 tak Knihex opustil rušné břehy Náplavky, které ho v červnu vždy znovu přivítají, a přesídlil do haly č. 7 Pražské tržnice v Holešovicích. V prosinci 2014 se Knihex objevil na jatkách. Přesněji na Jatkách78, tedy prostoru pro nové umění v pražské Jateční ulici. Jelikož Knihex stále zkouší nové věci, byl v prosinci 2015 opět na novém místě – a to v holešovickém Studiu Alt@.

Běžného návštěvníka Knihexu si představte jako někoho, kdo má sociální média v malíku, často a rád chodí Krymskou ulicí v Praze a svoje děti „odkojil“ literaturou z nakladatelství Baobab. Je to ten/ta, co kromě psaného slova zbožňuje papír – pro všechny jeho skryté možnosti a vlastnosti. Ortodoxní knihexák pije fair trade kafe, je to městský člověk, který dost možná sní o životě na vsi a vlastní biofarmičce. Především je to ale milovník knih, o nichž dovede dlouho a živě diskutovat. Je zkrátka jasné, že místa, která si Knihex pro své jarmarky volí, forma propagace a vzkaz, který předává, jsou zaměřeny na poměrně specifickou cílovou skupinu, což rozhodně není bráno jako výtka.

Knihex 5 ½ nenavázal na svou tradici jednodenní akce a návštěvníkům tentokrát nabídl možnost dvoudenního rozjímání nad zajímavými publikacemi. Mezi vystavujícími jste mohli najít nakladatelství Akropolis, Archiv výtvarného umění, Baobab, běžíliška, Brody, Bylo nebylo, Casablanca, Cesta domů, Dauphin, DharmaGaia, dybbuk, GplusG, H_aluze, H+H Vyšehradská, Hecuba design, HOST, Hura kolektiv, Knihovna Václava Havla, KudlaWerkstatt, Labyrint, Lipnik, MAKE*detail, Malvern, Meander, Městská knihovna, N AMU, NaPOLI, NFA, Nová beseda, Novela bohemica, OIKOYMENH, Paper Jam, Paseka, Pavel Mervart, Perplex, Pražská scéna, Revolver Revue, RUBATO, Runa, Skandinávský dům, SMRŠŤ, 65. pole, Take Take Take, Teapot, Trigon, Trutnov – město draka, UMPRUM, UROBOROS, Uutěrky, Verzone, wo-men či časopisy A2, Full Moon, H_aluze, Lógr, Pulsy, Revue Pandora, Unijazz nebo papírnictví papelote.

Tradičně se návštěvníci mohli těšit na bohatý doprovodný program ve formě autorských čtení, křtů knih, divadelních představení, hudebních vystoupení či knihvazačské a animační nebo recykliterární dílny. To všechno v prostředí milých a usměvavých lidí, ať už vystavujících, nebo návštěvníků. Neodpustím si zmínit také perfektní občerstvení v podobě palačinek z Galetky, výborné kávy z Mamacoffee a mnohých dalších lákadel. Co víc si můžete přát než dobrou kávu, jídlo a knihy?

Pokud je pro vás Knihex území neprobádané, nebojte se změnit to! Udělejte si výlet do Prahy a nechte se inspirovat kreativitou malých, mnohdy skutečně nenápadných nakladatelů, jejichž knížky a výtvory si zaslouží pozornost už jen z toho důvodu, že vás zavedou do neokoukaných světů, kde si budete připadat jak Alenka v říši divů. Já osobně si z Knihexu, kromě prázdné peněženky, vždy odnáším přesvědčení, že dělat věci s láskou a poctivě je neuvěřitelně inspirující. Jsem moc ráda, že stále existují lidé, kteří věří na příběhy a volí netradiční cestu, kterou ony příběhy k lidem dostávají. I za cenu toho, že na tom nevydělají majlant.