Hlavní obsah stránky

Z OBÁLKY

Miniknihovny v ulicích

Boudo, budko, kdo v tobě bydlí? No přece knihy! Dřevěné, plastové či kovové budky se ve veřejném prostoru rozrostly jako houby po dešti. Projekt, který je ze zahraničí znám pod názvem Little Free Library, se rozšířil do celého světa – a neminul ani Českou republiku. Principem těchto miniknihoven je bezplatné a volné půjčování knížek.

První miniknihovničku ve tvaru ptačí budky jsme ve Čtenářizaznamenali v roce 2013. Nachází se v Chodově a vznikla ve spolupráci s týmem projektu Mini.knihovna.cz. Ten na svých webových stránkách zpřístupňuje také mapku knižních budek a na jeho Facebooku naleznete několik inspirativních kousků.

Ne všechny knihovničky vznikají v rámci tohoto projektu a ne všechny mají jen tuto podobu. Pouliční knihovnu může představovat i samotný regál nebo třeba několik polic ve výklenku. Knižní „budky“ mají ovšem díky svému vzhledu a výzdobě největší kouzlo. Na obálce najdete jednu velmi pěknou, která patří Městské knihovně ve Fryštáku. Kolegové nám k ní napsali: „Vzhledem k tomu, že letošní obálky Čtenáře mají zobrazovat místa nacházející se mimo prostory knihoven, přesto podněcující ke čtení, rozhodli jsme se vám poslat fotografie naší knižní budky, která byla ve Fryštáku zprovozněna 11. září loňského roku. Dvě půvabné dámy, jež jsou zachyceny společně s budkou, jsou autorky její výzdoby – Lenka Jasenská (stojící zleva) a Radka Trojanová (zprava).“

Foto archiv redakce