Hlavní obsah stránky

KNIHOVNÁM V MALÝCH OBCÍCH: Jak se budí knihovny: Knihovní fond

EVA HUSÁKOVÁ knihovnachrustenice@email.cz

Dnes se dostáváme do oblasti pro některé knihovníky citlivé. Knihovní fond jsme zdědili po předcházejícím knihovníkovi. Jeho skladba se nám nemusí na první pohled líbit: možná je uzpůsoben čtenářům, které jsme zdědili spolu s ním. Vždy chceme vyhovět požadavkům všech našich čtenářů – ne vždy to ovšem jde.

Na úrovni obecních knihoven nemůžeme mít ve fondu všechno, a přesto se o to někteří z nás snaží. Některé knihovny poté vypadají spíše jako archivy, v knihovnách se vrší stohy knih, které už desítky let nikdo nečetl a číst nebude. Metodikům vstávají vlasy na hlavě hrůzou a čtenáři se přes škvár nemohou dostat k aktuálním knihám. Nebo je ani knihovna nemá, protože se jí nevejdou do regálů. Co s tím? Napíšu vám, co se osvědčilo mně:

Rukávy nahoru a „vyhazovat“. Pokud na to nemáte nervy, pozvěte si svého metodika a on vám pomůže. Celou práci za vás neudělá, ale navede vás správným směrem. Že je škoda vyhodit atlas ptáků? Ale co s dvěma výtisky, když ten druhý je novější? A přijde se do něj někdo vůbec podívat, když si to může najít na internetu? Povinná četba? Ano, pokud odpovídá aktuálnímu seznamu. Pokud vám seznamy neposkytnou přímo školy v okolí, můžete je nalézt na internetu. Například četba k maturitě http://www.milujemecestinu.cz/index.php/seznam-povinne-etby a doporučená četba na základní škole http://zsbrana.webnode.cz/doporucena-cetba-/.

Někdy to přesto bolí, já vím – také to mám za sebou. Vyřadila jsem přes 1000 knížek, ale prázdné regály nemáme. Skoro hned se zaplnily novými knížkami. Doplňujeme několika formami, které se vyplatí kombinovat.

Knihy jsou v dnešní době drahé, přesto se jich dá v rámci knihovního rozpočtu nakoupit hodně. Mnoho knihovníků využívá k většímu nákupu příležitostí, jako je třeba květnový veletrh Svět knihy. Naleznete zde zajímavé slevy a mnoho nakladatelství knihovníky přímo osloví k další spolupráci. I v průběhu roku se dá využít dalších zajímavých akcí. Stačí odebírat newslettery nakladatelství knihkupectví nebo si nechat posílat katalogy.

Samozřejmě vím, že jsou mezi námi i knihovny, které mají rozpočet na knihy bohužel chudší. Úplně nejjednodušší je tedy začít využívat výměnné fondy z pověřené knihovny. Výhodná je domluva s metodikem, jaké složení fondu byste si představovali, a pokud máte knihovní systém, naimportujete si do něj záznamy knih a vesele půjčujete. Místní knihovna Kačice takto obohatila v roce 2015 fond o 956 knih. Středočeská vědecká knihovna v Kladně tímto způsobem v roce 2015 vypomohla 159 knihovnám s průměrem 343 knih na knihovnu. Osobně si myslím, že malá knihovna dokáže „po čistce“ či v začátcích fungovat jenom s výměnným fondem, některé si vystačí jen s ním i dlouhodobě.

Mnoho větších knihoven vyřazuje i novější knihy. Pro nabídky se přihlaste do elektronické konference Akvizice (https://andrea.vc.cvut.cz/cgi-bin/mailman/listinfo/akvizice) nebo můžete například sledovat Městskou knihovnu v Praze https://www.mlp.cz/cz/novinky/doplnte-si-knihovnu/.

V poslední době jsou populární akce typu „Dejte knihám další šanci“ nebo „Den pro výměnu knih“. Pokuste se o to i vy se svými čtenáři. Nebojte se dát podmínku, že přijímáte jenom knihy maximálně pět let staré. Nebo udělejte tematický sběr knih. My takto loni obohatili dětský fond o téměř 50 úplně nových knih.

Čas od času čtenář potřebuje něco specifického – odbornou knihu, cizojazyčnou nebo jenom tu, kterou neplánujete do knihovny zakoupit. Nezapomínejte proto na MVS. Meziknihovní výpůjční služba funguje skvěle – knihu si najdete (nejlépe v Souborném katalogu Národní knihovny – http://aleph.nkp.cz/), vyžádáte si ji a v malé knihovně uspokojíte i toho nejnáročnějšího čtenáře. Nezapomeňte vždy přísun nových knih náležitě propagovat, čtenáře je třeba stále na něco lákat.