Hlavní obsah stránky

OD REDAKČNÍHO STOLU

Vážené čtenářky, vážení čtenáři,

dovolte mi jít na to tentokrát trochu „od lesa“ – od konce tohoto čísla Čtenáře. Jedním z tex­tů, který jsme do něj zařadili, je knižní tip Jana Meiera. Román Urbo Kune může zaujmout také vás tím, že se jeho děj točí kolem muže, jenž má v poněkud zvláštním místě (městě) vybudovat „knihovnu všech knihoven“. Bez ohledu na to, co se za celým projektem skrývá, můžeme konstatovat, že k tomu má velkorysé prostory a neomezený rozpočet… V době pročítání posledních korektur (nejen) tohoto člán­ku jsem se shodou okolností zúčastnila diskuse o rekonstrukci Národní knihovny ČR. Protože byl únorový Čtenář v době konání této akce už bezmála uzavřen, zařadili jsme materiál s aktuální tematikou na poněkud netypic­ké místo – naleznete jej také téměř na konci čísla. Asi už nebude nyní těžké dokončit aso­ciaci, která mi naskočila v hlavě…

… velkorysé prostory a neomezené finance mohou být pro mnohé knihovny stále ještě něco jako zázrak. Abych však nebyla příliš pe­simistická, upozorním také hned na ty člán­ky, které dokazují, že zázraky se dějí. Ač v men­ším měřítku, domnívám se, že jsou neméně důležité. Knihovnický zázrak se stal nedávno například v Jenči, jak se můžete sami dočíst v bloku příspěvků uprostřed čísla, které se věnují vzhledu a vybavení knihoven. Patří k nim ještě rubrika Jak se budí knihovny či pohled do „nové“ knihovny v Nové Roli.

A protože postupujeme odzadu, dostáváme se teprve nyní k úvodním článkům věnovaným Centrálnímu portálu knihoven a Adresáři, kte­ré by se měly sejít na stránkách knihovny.cz. Vypadá to tedy, že malý velký zázrak se rýsuje. Úvodní blok Čtenáře doplňuje ještě rozhovor s Hannelore Vogt, ředitelkou Městské knihov­ny v Kolíně nad Rýnem (Knihovna roku 2015) a informace z Moravské zemské knihovny, která se stala první tzv. autorizovanou osobou v systému profesních kvalifikací našeho obo­ru.

Zázraky se podle mě dějí, mnohdy ale záleží více na konkrétních lidech, jak vše ve finále dopadne. Na jejich práci, odvaze a vizi, kterou jsou schopni dotáhnout do konce. Jsem ráda, že mezi ně patří jak naši autoři, tak čtenáři.

LENKA ŠIMKOVÁ