Hlavní obsah stránky

OD REDAKČNÍHO STOLU

Vážené čtenářky, vážení čtenáři,

časopis Čtenář právě vstupuje do dalšího ročníku své existence a v lednovém úvodníku bychom vám tradičně rádi nastínili některé z redakčních novinek. Začít musíme hned od obálky… Máme velkou radost, že se nám podařilo realizovat a vám naplnit loni vyhlášenou fotosoutěž Knihovna jako obývák města – obce. Podrobnější vyhodnocení pro vás připravujeme do únorového čísla, ale již nyní může­me prozradit, že se máte na obálkách Čtenáře po celý rok na co těšit. Myslím si, že již první led(n)ová fotografie je toho důkazem.

V aktuálním čísle se interiérům knihoven věnujeme i zevrubněji. Jednak přinášíme inspiraci z Dánska a Švédska, kam se na studijní cestu vypravili knihovníci se Sdružením knihoven ČR, následně si můžete přečíst pří­spěvek zaměřený na použití barev v prostorách knihoven a do třetice najdete užitečné rady v Právní poradně, pokud byste chtěli uvnitř knihovny využít kamerový systém.

Oklikou se ale ještě vrátím k tématu, jehož náplní je rychlé čtení. Odpovědi na několik položených otázek poskytl Richard Papík, kte­rý ohledně rychločtení i svých zkušeností s tou­to metodou prozradil snad vše podstatné. Ale i v případě, že vás bude zajímat ještě více, vám dá návod, kde se dozvědět další informace či přímo naučit některé praktické dovednosti.

Trochu netypicky v prvním letošním čísle ukončujeme seriál, který nás provázel od podzimu loňského roku. Autorky v něm své příspěvky zacílily na muzejní knihovny, a to od pokladů ukrytých v jejich fondech až po moderní technologie využívané v muzejních knihovnách. Nemůže ještě tedy chybět ani ohlédnutí za loňským seminářem knihovníků muzeí a galerií.

Jinou tradici ale naopak zahajujeme… Vracíme se ve Čtenáři k pravidelným literárním recenzím, čímž reagujeme také na jeden z požadavků respondentů loňské ankety našeho časopisu. Ten ve shrnutí zněl: více literatury, knižních tipů, novinek na stránkách Čtenáře. Upozorňujeme proto závěrem i na příspěvek k vývojovým tendencím současné slovenské literatury, který číslo před pravidelnými rubrikami uzavírá.

V novém roce vše dobré přeje

LENKA ŠIMKOVÁ