Hlavní obsah stránky

KNIHOVNÁM V MALÝCH OBCÍCH: Městská knihovna Janovice nad Úhlavou

EVA SEMELOVÁ knihovna@janovice.cz

Město Janovice nad Úhlavou leží v podhůří Šumavy a mnozí ho znáte z románu Miloslava Švandrlíka Černí baroni. Kasárny vybudované černými barony jsou zrušeny a v jejich prostorech sídlí řada nových podniků a vznikly tam také byty. Pokud Janovice navštívíte, můžete posedět v hospůdce Kulatá Bába, kam chodili černí baroni na pivo. Janovice nad Úhlavou mají i s přilehlými obcemi okolo 2200 obyvatel. Městská knihovna byla roku 2004 přemístěna do prostor radnice. Na své akce může využívat zasedací sál města a městskou tělocvičnu.

Na místo knihovnice jsem nastoupila v roce 2007. V té době bylo registrováno 180 čtenářů a knihovna fungovala pouze jako místo pro výpůjčky knih. Mým cílem bylo dostat ji do povědomí občanů jako kulturní a vzdělávací centrum města, nabídnout takový program, aby si lidé chodili do knihovny nejen půjčovat knihy, ale také za poučením, zábavou, vzděláním. Chtěla jsem rovněž přitáhnout do knihovny více dětských čtenářů.

Knihovna začala nabízet kurzy (velmi oblíbené kurzy pečení), přednášky na různá témata, koncerty, výstavy, kde se prezentují hlavně místní autoři, soutěže pro děti i dospělé, besedy s auto­ry, divadla… Velký zájem byl o kurzy práce s počítačem, které byly zcela bezplatné a určené pro skupiny nezaměstnaných, rodičů na mateřské dovolené a pro seniory. Vedoucími kurzů byli odborní lektoři. Účastníci těchto kurzů získali osvědčení, které mnohým z nich pomohlo získat zaměstnání.

Velmi oblíbenou soutěží u dětských čtenářů je Velká čtenářská soutěž skřítka Bodysbírka. Do loňského 5. ročníku se zapojilo 123 dětských čtenářů. Soutěž je dvouměsíční a je určena jednotlivcům i třídním kolektivům. Celé dva měsíce chodily děti do knihovny plnit různé bodované úkoly, body získávaly i za půjčené a přečtené knihy zapsané do čtenářského deníku. Některé úkoly plní i s rodiči. S jejich pomocí měly vyfotografovat, co se jim v jejich městě líbí. Mezi třídami probíhal boj o získání co největšího počtu bodů, protože nejlepší třída si přijde do knihovny pochutnat na velkém dortu. Nejlepší čtenář z každé třídy je odměněn knihou a drobnými dárky. Spolupráce se školou je výborná, paní učitelky i rodiče si pochvalují zlepšení úrovně čtení u dětí.

V knihovně fungují dva kroužky – kroužek německého jazyka pro dospělé a pro nejmenší čtenáře od pěti let výtvarný kroužek Výtvarníček, který vede jedna z maminek jako dobrovolnice. Děti si hodinu bez rodičů hrají a tvoří. Čtyřikrát ročně se sejdou společně s rodiči ve Výtvarníčku speciál, kde pod vedením lektora pracují. Společ­ná činnost je velmi důležitá pro upevnění vztahu mezi rodičem a dítětem.

Rodič hraje velkou roli i ve vztahu dítěte ke knihám. Vždy mám radost, když rodiče přivedou do knihovny zapsat svého předškoláčka nebo prvňáčka a společně zvládají první čtenářské krůčky. Proto naše knihovna pořádá řadu akcí pro celé rodiny.

Jednou z těch velkých, které připravujeme dvakrát ročně, je Tvoří celá rodina – knihovnické tvoření. Navštíví ji vždy přibližně 300 návštěvníků ze širokého okolí. Naše malá knihovna by nemohla akci pořádat bez pomoci řady dobrovolníků a podpory města, za což jim patří velký dík. Poděkování také patří spoluorganizátorce Natálii Vítovcové, která vždy odvede obrovský kus práce. Další, již 6. ročník akce Tvoří celá rodina proběhl 4.–5. října 2014.

A co o jejím jarním 5. ročníku napsal jeden ze spokojených návštěvníků pan Alois Anderle?

>  Ze soboty na neděli se rtuť teploměru z dvacítkových plusových teplot nezvykle rychle svez­la k nule. Nic dvakrát příjemného, ale při troše soud­nosti, po teplé a suché zimě už voda přírodě hodně chyběla. Kardiaci tyto prudké změny počasí příliš nevítají, pesimisté láteří, že už to zase není na opalování, ale řečeno slovy optimisty: „Konečně se dostavil dlouho očekávaný déšť.“

Jedním slovem počasí je takové, jaké je, a na nás, tedy na člověku je úměrně tomu přizpůsobit oblečení a snad i plány.

Já se nechal zlákat programem Městské knihovny v Janovicích nad Úhlavou. V rubrice SLUŽBY jsem si na internetu vyhledal náplň programu pro víkend 22.–23. března s názvem Tvoří celá rodina. Člověk by čekal, že se zaměstnanci MK budou věnovat půjčování knih a časopisů, ale není vlastně měsíc, aby se v Janovicích ně­co, pod záštitou Městské knihovny, nedělo. Zajel jsem se v neděli po obědě do Sportovní haly za Městským úřadem podívat.

Překvapil mne příjemně osvětlený i vyhřátý prostor plný tvůrčí aktivity. Na výstavních panelech ukázky zejména dětských kreativních činností, u stolů skupinky přítomných v pilné tvůrčí práci. Pravda, převládaly maminky s dětmi. Přítomní otcové se do třídění korálků a ohýbání tenkých drátů miniaturními kleštěmi nezapojovali. Není se čemu divit. Při výrobě náušnic, náhrdelníků, barevných přívěsků a kraslic, nebo triček s kreslenými motivy, by se hrubé ruce příliš ne­uplatnily. Na důležitosti jim to však neubralo. Situa­ci monitorovali a měli ji pod kontrolou…

Organizátorky celé akce, jmenovitě Natálie Vítovcová, která vše obíhala i zařizovala, a vedoucí Městské knihovny paní Eva Semelová, by ve školním hodnocení obstály na výbornou. Nezapomněly ani na občerstvovací „okénko“, a tak si při dvoudenním rozvíjení fantazie i zručnosti přišlo u přítomných na své i tělo. Obdobné akce tady pořádají dvakrát do roka a vystřídají se tu tři stovky účastníků.

Zbývá snad už jen dodat poznámku: „Kdo vstoupil, neprohloupil.“ <

Jenom dělat akce ale nestačí, důraz kladu na prezentaci činnosti knihovny v médiích (v regionálním tisku, televizi, rozhlase). O proběhlých i připravovaných akcích informuji na webových stránkách knihovny a v místním tisku. Naše město pravidelně vydává informační leták, který se dostane do každé domácnosti ve městě, a jehož prostřednictvím má knihovna možnost zvát na své pořady. Čtenářům a návštěvníkům knihov­ny, kteří mají zájem, posílám informace e-mailem. Lidé musejí vědět, že knihovna žije a oni mají možnost se na jejím životě podílet. Pro chod knihovny je velmi důležitá i podpora města Janovice nad Úhlavou, které je zřizovatelem, a také výborná spolupráce se základní a mateřskou školou.

Předvánoční období bylo bohaté na různé aktivity, návštěvníci knihovny se těšili například na výrobu a zdobení adventních věnců, povídání o čajích spojené s degustací, pečení vánočního cukroví, tvoření vánočních ozdob z textilu, na kurz kreslení portrétu. Zkrátka nepřišly ani děti, pro které byla připravena divadelní pohádka Vánoční překvapení.

Cíl, který jsem si dala při nástupu do knihovny, se mi daří plnit. Lidé knihovnu vnímají jako místo setkávání, ponaučení, zábavy a vzdělávání. Mají o její činnost zájem, ptají se, na jaké akce se mohou těšit a mnohdy sami přijdou s návrhem, co bychom mohli připravit, a aktivně se do činnosti knihovny zapojují.

Za dobu mého působení se zvedl počet čtenářů o 200, což není málo, a spokojených stále přibývá. Věřím, že nabídka knihovny bude i nadále lákavá pro čtenáře i návštěvníky.

Foto archiv knihovny