Hlavní obsah stránky

SUK – čteme všichni 2014: anketa o nejoblíbenější knihu pro děti a mládež vydanou v roce 2014

ALICE KOŠKOVÁ koskova@npkk.cz

Národní pedagogické muzeum a knihovna J. A. Komenského, Sukova studijní knihovna literatury pro mládež vyhlásily v loňském roce již po dvaadvacáté celostátní dětskou čtenářskou anketu SUK – čteme všichni. Cílem akce realizované ve spolupráci s Klubem dětských knihoven Svazu knihovníků a informačních pracovníků ČR je upozornit pedagogickou i ostatní veřejnost na kvalitní tituly v oblasti literatury pro děti a mládež.

Anketa o nejoblíbenější dětskou knihu, vydanou v uplynulém roce, byla poprvé vyhlášena v roce 1993. Od počátku měla pomáhat především knihovníkům a učitelům českého jazyka orientovat se v nepřehledné nabídce publikací pro děti na knižním trhu. Anketa je pojmenována po Františkovi Václavu Sukovi, předním českém pedagogovi a zakladateli Společnosti přátel literatury pro mládež. Zakládající členové Společnosti přátel literatury pro mládež v čele s Václavem Františkem Sukem stáli také u zrodu Knihovny českých spisů pro mládež – dnešní Sukovy studijní knihovny literatury pro mládež, která je součástí Pedagogické knihov­ny J. A. Komenského.

Během několika let, především díky práci knihovnic dětských oddělení veřejných knihoven, anketa získala na popularitě a hlasovalo stále více dětí. Nicméně hlasů není nikdy dost, hlasujte proto pro svoji oblíbenou knížku – máte možnost ovlivnit výsledky ankety.

V rámci akce SUK – čteme všichni jsou udělovány následující ceny:

1.  Cena dětí

2.  Cena knihovníků

3.  Cena učitelů za přínos k rozvoji dětského čtenářství

4.  Cena Noci s Andersenem

První dvě ceny jsou anketní, mladí čtenáři i knihovnice hodnotí knihy pro děti a mládež českých i zahraničních autorů vydané v České republice v příslušném roce. Cena dětí a knihov­níků se uděluje vždy třem titulům s nejvyšším počtem získaných hlasů.

Anketní lístky pro děti jsou ke stažení na webu Pedagogické knihovny již od prosince 2014, děti mohou hlasovat prostřednictvím dětských oddělení veřejných knihoven, ale i samostatně. Vyplněné anketní lístky můžete po­sílat do 30. března 2015. Novinkou letošního ročníku se stala možnost elektronického hlasování prostřednictvím formuláře na webové stránce http://www.npmk.cz/knihovna/.

Na základě hlasování dětí je každoročně sestavován také žebříček dvaceti nejčtenějších knížek vydaných v uplynulém roce. Z hlediska vypovídající hodnoty ankety je třeba přihlédnout k tomu, že hlasování se zúčastní především děti, jež navštěvují veřejnou knihovnu, tedy děti, které více méně pravidelně čtou.

Z došlých hlasovacích lístků bude jako každý rok vylosováno padesát dětí, které dostanou dárek v podobě knížky. Knihy pro dětské výher­ce získáváme zdarma od významných českých nakladatelství Albatros, Mladá fronta, Knižní klub, Edice ČT a dalších, kterým za tuto podporu děkujeme.

Cena učitelů za přínos k rozvoji dětského čtenářství je udělována na základě rozhodnutí poroty složené z učitelů českého jazyka a je udě­lována maximálně pěti českým novinkám bez urče­ní pořadí. Tuto cenu může získat pouze kni­ha českého autora, která vyšla v daném kalendářním roce v prvním vydání, přičemž není rozhodující, zda se jedná o beletrii nebo o tak­zvanou naučnou literaturu. Základními kritérii pro hodnocení poroty jsou literární kvalita tex­tu, celkové zpracování knihy a využitelnost při vyučování, případně při mimoškolních aktivitách.

O ceně Noci s Andersenem rozhodují hlasováním děti, které nocují v knihovnách po celé republice v rámci Noci s Andersenem.

Ocenění získávají autor díla, ilustrátor a nakladatel. Cenu tvoří diplom s emblémem akce (grafika výtvarnice Naděždy Potůčkové), na kte­rém je uvedena kategorie, v níž je cena udělována, pořadí a jména všech oceněných.

Vyhlášení výsledků 22. ročníku ankety SUK – čteme všichni proběhne tradičně v Památníku národního písemnictví 15. dubna 2015 za účas­ti dětských čtenářů, autorů, ilustrátorů a vydavatelů oceněných knih.

Těším se na hlasy dětí i knihovnic a jsem zvědavá na vítězné tituly.