Hlavní obsah stránky

OD REDAKČNÍHO STOLU

Milé čtenářky, milí čtenáři,

v oblasti literárního života není dobrých zpráv nikdy dost. S velkou radostí jsem proto přijala zprávu o tom, že Praha získala titul Kreativní město literatury UNESCO. S radostí, ale zatím s ne tak zcela jasnou představou toho, co to Praze vlastně přinese. Jak bylo možné dozvědět se na konferenci pořádané k této příležitosti v Domě čtení Městské knihovny v Praze, která je jedním z mnoha partnerů, ale také koordinátorem celého projektu, tento titul zatím spíše pootevřel dveře k řadě projektů a možnostem případné spolupráce v současnosti jedenácti členských měst. Konkrétní pozitiva budou výsledkem usilovné práce navrhovatelů z řad literárních organizací, které se zavázaly k pravidelným schůzkám a stanovení společných priorit.

Pokud tento titul nabízí možnost dialogu, vzájemného inspirování se a spojení sil pražských organizací působících v literárním svě­tě, pak i to už je samo o sobě velkým přínosem, čímž nechci jakkoliv bagatelizovat samotný titul.

Nezbývá než prozatím těmto organizacím poděkovat za jejich snahu a popřát jim neutuchající odhodlání. Více informací o projektu nabízí webové stránky prahamestoliteratury.cz.

Tato slova v úvodu jsou mými prvními slovy na stránkách Čtenáře, a tak se prostřednictvím nich také trochu představuji. Za to, že jsem součástí časopisu s tak dlouhou tradicí (a nyní také s tak hezkými obálkami, které vznikly a budou vznikat z fotek soutěže Knihov­na jako obývák města – obce), jsem velice ráda a těším se na vše, co nás společně čeká. Teď už se ale podívejme, co nás čeká v únorovém čísle. Domnívám se, že hned první článek týkající se rizik internetu je velice užitečný, a to proto, že se dnes z internetu stává natolik běžná věc, že někdy můžeme zapomenout také na jeho úskalí. Možnost vládnout internetem jde totiž ruku v ruce se zodpovědností.

Pokud by se vám ale nechtělo začínat takto poměrně vážným tématem, nalistujte si Zápis­ky novozélandského knihovníka. Jsem si jista, že vás pobaví a zaujmou tak jako mě.

A vůbec… ať je pro vás čtení celého čísla přínosem a zábavou, to vám přeje

ZUZANA MRAČKOVÁ