Hlavní obsah stránky

OD REDAKČNÍHO STOLU

Vážené čtenářky, vážení čtenáři,

ráda bych Vám v březnovém úvodníku nejprve představila novou rubriku, která je především také Vaší zásluhou. V loňské anketě našeho časopisu zazněl podnět, že by bylo přínosné zařadit do Čtenáře více článků, které by se věnovaly metodám či ukázkám práce s dětmi v knihovnách, praktickým radám, postupům, návodům na workshopy a podobně.

Máme radost, že se nám podařilo získat k pravidelné spolupráci spisovatelku a lektor­ku Kláru Smolíkovou, která se tohoto úkolu ujala. Klářina workshopová kuchařka vás bu­de tedy provádět různorodými „hravými i dravými“ tématy, a čím jiným začít než komiksem? Těšit se můžete ale také na popularizaci naučné literatury, základy mediální výchovy, dramatizaci jako jednu z cest ke knize, audioknihy a mnohé další. Cílem všeho vyjmenovaného i dalších aktivit nadšených knihovnic a knihovníků je samozřejmě jejich snaha nalákat co nejvíce dětí k četbě i ke knihám jako takovým.

A právě čtení a čtenářství v širším kontextu je tématem publikací prof. Jiřího Trávníčka, na které ve Čtenáři pravidelně upozorňujeme. Nemůžeme tedy pominout ani autorův poslední titul Překnížkováno. Recenzi a cestu do čtenářovy duše si můžete užít po otočení několika dalších stránek. Minout byste při tom ale neměli ani téma březnového čísla, kterým je Centrální portál knihoven. Po něm na chvíli alespoň na dálku zavítáme do Plzně – Evropského hlavního města kultury 2015, objevíme poklady Knihovny Národního filmového archivu a na závěr doporučíme knižní tipy do vaší knihovny, které – jak jinak – opět souvisejí se čtenářstvím. Vždyť je také Březen – Měsíc čtenářů.

Než se s Vámi „rozloučím“, upozorním ješ­tě na rozloučení daleko zajímavější – z pera Lenky Pruckové, ředitelky Knihovny města Olo­mouce, jako členky komise Knihovna ro­ku. Její postřehy by mohly být opět trochou inspirace v rubrice, kterou cílíme zejména na malé knihovny. A ještě něco ze zákulisí: pro redakci znamenal březen mimo jiné i finalizaci rozhovoru s nejpůjčovanějším českým autorem současnosti Vlastimilem Vondruškou. To už je ale malé nalákání na číslo dubnové…

Příjemné čtení přeje

LENKA ŠIMKOVÁ