Hlavní obsah stránky

POZNÁMKY DO DIÁŘE – NEUŠLO NÁM

POZNÁMKY DO DIÁŘE

O budoucnosti zvukových knih bude pojednávat jednodenní konference s názvem Zvukové knihy v roce 2015, na kterou zve Městská knihovna v Třebíči. Akce proběhne 14. dubna 2015 a je určena pracovníkům zvukových oddělení a oddělení, kde pracují se zdravotně postiženými čtenáři. Přihlásit se lze na stránkách knihovny.

Městská knihovna Třinec pořádá 4. ročník soutěžní přehlídky zajímavých knihovnických besed a pořadů pro děti, tentokrát pro 2. stupeň ZŠ, na téma 1. a 2. světová válka v literatuře pro děti a mládež. Akce OKnA se uskuteční ve dnech 14.–15. dubna 2015.

Ve středu 15. dubna a ve čtvrtek 16. dubna 2015 proběhne v Liberci 13. ročník konference Současnost literatury pro děti a mládež 2015. Pořádajícími jsou Krajská vědecká knihovna v Liberci ve spolupráci s Katedrou českého jazyka a literatury Fakulty přírodovědně-humanitní a pedagogické Technické univerzity v Liberci a Fakultou sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze. Hlavním tématem jsou válečné a poválečné knihy a časopisy pro děti a mládež z období 1938–1948. Bližší informace viz http://www.kvkli.cz/component/content/article/26-kalendar-udalosti/pro-knihovny/2177-soucasnost-literatury-pro-deti-a-mladez-2015.html.

NEUŠLO NÁM

Knihovnické dobrovolničení

Dobrovolnictví je bezesporu prospěšná činnost. Konkrétnímu dobrovolníkovi je kromě dobrého pocitu velkým přínosem také to, že se při ní něco nového naučí a často také získá možnost podívat se na místa, kam by se běžně nedostal. V oblasti kultury zaujala počátkem února informace, že Národní muzeum hledá své dobrovolníky. Pro oblast knihovnictví je zajímavé to, že dobrovolníci najdou své uplatnění i v Knihovně NM. Na webových stránkách NM si tedy zájemce může prohlédnout rozpis dobrovolnického programu a v příslušných odděleních pak najít práci, která by ho zaujala. Předpoklady se liší v závislosti na vykonávané činnosti – jde hlavně o PC dovednosti, pečlivost, čitelné písmo a v případě Oddělení základní knihovny pak navíc dobrý fyzický stav, protože se jedná o práci v prašném prostředí.