Hlavní obsah stránky

OD REDAKČNÍHO STOLU

Milé čtenářky, milí čtenáři,

roční období se opakují stále dokola, ale v případě jara jde o období, které po dlouhé zimě považujeme za přelomové. Konečně můžeme vyjít z domovů a trávit více času venku. Máme chuť se více usmívat a být mezi lidmi. S novou energií, kterou přinášejí jarní paprsky slunce, se pouštíme do zásadních rozhodnutí.

Ale nemusíte se bát, co se týče Čtenáře, tak k žádným zásadním změnám nedošlo – i když, jak už jsme jednou zmínili, jsme moc rádi za pokračování zajímavé kuchařky knihovnických workshopů od Kláry Smolíkové. Což mě při­vá­dí na myšlenku, že je skvělé, co všechno lze dnes v knihovnách zažít a dozvědět se. Takže pokud dostaneme chuť na nějakou změnu v našem každodenním životním koloběhu a chceme se setkat se zajímavými lidmi, můžeme toto vše nalézt právě v knihovně. Tedy za předpokladu, že za jejím řídícím stolem budou lidé, kteří mají rádi svoji práci, mají rádi lidi a nebojí se být „akční“. V takovém případě se knihovna může stát i centrem komunitního života.

V Lotyšsku například proběhla zajímavá konference propojující knihovny a společno­sti, které se zabývají celoživotním vzděláváním, o té nás informuje jeden ze zúčastněných knihovníků Petr Schink. Knihovna nemusí být jen místem pro sdílení informací, ale může se stát i místem poznávání způsobů života jiných národností. V Ústí nad Labem si toto uvědomují, a tak do svých řad přijali italskou dobrovolnici.

Takové multikulturní prostředí knihovny, jaké je ve městě Palmerston North na Novém Zélandu, si lze v českém měřítku zatím ale představit jen těžko. Proto si rozhodně ne­nechte ujít další článek Michala Klajbana. Pro nás v redakci byl zajímavý hned ze dvou důvodů – samozřejmě nás zajímá, jak vypadá knihovnictví na druhé polokouli, tentokrát nás však ještě více zaujalo to, že místní knihovna se prezentuje jako Obývací pokoj města. Tato myšlenka totiž provází náš časopis rokem 2015 – díky ní (a hlavně vám) máme tak hezké obálky. Do rozdělení knihovního fondu podle této role už vás ale zasvětí sám autor článku, protože to už je trošku oříšek.

Krásné jarní dny vám přeje

ZUZANA MRAČKOVÁ