Hlavní obsah stránky

NEUŠLO NÁM

Novela katalogu prací

Dnem 1. ledna 2018 nabylo účinnosti nařízení vlády č. 399/2017 Sb., kterým se mění nařízení vlády č. 222/2010 Sb., o katalogu prací ve veřejných službách a správě.

Novela zohledňuje změny, které ve veřejných službách a správě nastaly, doplňuje některá povolání, činnosti, nahrazuje nebo ruší nevyhovující znění a mění zařazení prací do povolání a platových tříd.

Změn je hodně, neboť vlivem nových a měnících se podmínek, vývojem informačních a komunikačních technologií, rozvojem techniky a vývojem v dalších oblastech se charakter činností mění; některé zanikají, jiné naopak vznikají.

Konkrétně u povolání 2.03.01 knihovník byly nově zařazeny příklady prací pro správce digitální knihovny a systémového knihovníka. Tyto činnosti v dosavadním katalogu chyběly, neboť v době jeho tvorby a předchozí revize tyto pracovní pozice v knihovnách téměř neexistovaly.

Zaměstnanci na pozici správce digitální knihovny se zařazují od 8. do 13. platové třídy a systémoví knihovníci od 10. do 13. platové třídy.

Katalog prací pro obor knihovnictví však není ani po přijetí této novely v mnoha ohledech vyhovující a vyžaduje rozsáhlejší systémové změny, které by reflektovaly současný vývoj oboru. V novém prostředí se mění role a funkce knihoven i charakter knihovnických činností, a tím i jejich zařazování do platových tříd. Klasifikace prací a činností podle složitosti, odpovědnosti a namáhavosti a jejich zařazení do tříd na základě územního působení knihovny je v mnoha případech vzhledem k informačním technologiím nevyhovující.

Z těchto důvodů vzniklo v rámci Zaměstnavatelské sekce SKIP ČR několik pracovních skupin, které v současné době intenzivně pracují na celkové revizi katalogu prací pro povolání 2.03.01 knihovník. Všechny navrhované změny budou průběžně předkládány široké odborné veřejnosti napříč resorty i regiony k diskuzi, aby byla posouzena rizika možných dopadů a nedošlo k rozkolísání systému, podle kterého je v současné době zařazeno více než 3500 pracovníků.

S aktuálním stavem přípravy novely katalogu prací se mohou zájemci seznámit na portálu Informace pro knihovny (http://ipk.nkp.cz/).

Katalog prací – změny u povolání 2.03.01 KNIHOVNÍK platné od 1. 1. 2018

 
8. platová třída Tvorba metadat a vkládání digitálních objektů do digitální knihovny v knihovně s lokální působností

9. platová třída

Správa digitální knihovny včetně programu pro prezentaci digitálních dat v knihovně s regionální působností

10. platová třída

Samostatná administrace knihovnického informačního systému nebo digitální knihovny v knihovně s regionální působností
11. platová třída

Koordinace digitalizace knihovních fondů na celostátní úrovni, návrhy změn standardů, správa a organizace rozsáhlé digitální knihovny, správa a aktualizace informačního portálu

Samostatná koordinace automatizovaných knihovnických procesů v kooperativních projektech knihoven na regionální úrovni

Navrhování a optimalizace procesů digitalizace, tvorba a analýza obsahu rozsáhlé digitální knihovny

12. platová třída

Tvorba koncepce zavádění specializovaných knihovnických systémů (systémový knihovník)

Celostátní koordinace digitalizace knihovních fondů, návrhy změn standardů, správa a organizace rozsáhlé digitální knihovny, správa a aktualizace informačního portálu

 

DANA SMETANOVÁ Dana.Smetanova@nkp.cz 

Mezinárodní den darování knih

O bližší informace k projektu Mezinárodní den darování knih (IBGD), který letos proběhne již posedmé, do kterého se zapojují také knihovny z ČR a letos druhým rokem i internetové knihkupectví Martinus.cz a který byl vtipně stanoven zrovna na den sv. Valentýna 14. 2., jsem požádal jeho hlavní organizátorku paní Emmu Perry, jež mi ochotně vyhověla. Působí v této roli již pět let.

Akce je duchovním dítětem americké bloggerky Amy Broadmoore a je iniciativou na zcela dobrovolné bázi. Vznikla v roce 2012 několik dní před 14. 2. Samotná Emma se o ní dozvěděla ze sociálních sítí. O rok později ji Amy požádala, aby se řízení akce ujala. S nedočkavostí se tedy do toho pustila. Od té doby se IBGD rozšířil natolik, takže je skutečně mezinárodním podnikem. Každým rokem vytváří propagační plakát nějaký ilustrátor dětských knih. Letos je jím mladá britská autorka a ilustrátorka Elys Dolan (viz 3. s. obálky), která kromě plakátu navrhla i záložky do knih a exlibris (vše je k dispozici k bezplatnému stažení na www.bookgivingday.com). V roce 2018 se kromě České republiky zapojily i subjekty z Austrálie, Fidži, Filipín, Francie, Indie, Itálie, JAR, Kambodže, Kanady, Maďarska, Německa, Népálu, Nigérie, Nového Zélandu, Rumunska, USA a z Velké Británie.

Darování knih probíhá různým způsobem. Dostali je dětští uprchlíci v Calais, v Kapském Městě vznikla nová knihovna, v Melbourne v roce 2014 jimi byli obdarováni pacienti dětské nemocnice. U nás se darované knihy – nové i vyřazené z domácích knihoven – dostaly např. do čekáren lékařů, mateřských škol, dětských domovů, nízkoprahových zařízení nebo kaváren. „My jsme se v letošním roce rozhodli s kolegy a kolegyněmi z knihkupectví a našimi spolupracovníky z různých nakladatelství věnovat knihy například do nemocnic, domovů pro seniory, azylového domu pro oběti násilí či organizace, která se zabývá péčí o umírající,“ uvedl Dušan Murčo z Martinus.cz.

JAROSLAV CÍSAŘ ctenar@svkkl.cz