Hlavní obsah stránky

OD REDAKČNÍHO STOLU

Naše věrné čtenářky, naši věrní čtenáři,

povídáte si o knihách rádi? Rádi knihy doporučujete a necháváte si je doporučovat? Přestože jsou tyto moje otázky pro mnohé z vás předpokladem profese, jste navíc šťastní lidé. Nejen­že snadno najdete společné téma s lid­mi, které jste poznali teprve před malou chvílí, bez toho, abyste museli zabrousit na počasí, ale pak jste také dobří vypravěči a navíc máte výtečnou paměť, protože si pamatujete knihy, které jste za svůj život přečetli. Nebudu se stydět a přiznám to: já s tím mám totiž problém. Nevím, čím to je – ty zásadní knihy, které se mi líbily, si samozřejmě pamatuji (bylo by zvláštní, kdyby ne, když se na ně ve své knihovně dívám každý den), ale když dojde na zmíněný hovor na téma knihy, častokrát dovedu říci jen: „Tahle kniha je výborná.“ Takovéto doporučení, které je sice kladné, ale na druhé straně také poněkud stručné, stačí snad jen mým nejbližším, kteří mě znají a v mnohém se shodujeme, ale úplně cizího člověka jím asi příliš nezaujmu. Přesto mě hovory o knihách neskutečně baví, přijdou mi důležité a jako jedny z těch nejhezčích, které mezi sebou lidé vedou. Takže i když z nás zrovna nevycházejí moudra o žánru, jazyku autora nebo o fikčním světě, rozhodně se jich nebojme!

Teď si ale já vám dovolím doporučit, co zajímavého vás čeká ve Čtenáři, kterého právě držíte v ruce. Zaměřili jsme se v něm na e-knihy. Ať už jste jejich zastánci, odpůrci nebo stojíte někde mezi, v dnešní době je určitě praktické vědět, co to přesně e-kniha je a jak vzniká. A pokud jste s ní vy nebo vaše knihovna kamarádi, jistě vás bude zajímat i to, jak to vypadá s možnostmi půjčování e-knih v českých knihovnách. Léto už se nám blíží – dovolené a prázdniny jsou jako stvořené ke čtení. A komu se s sebou nechce brát haldu knih, která mu zabere polovinu zavazadla, může popadnout jen čtečku a vyrazit vstříc odpočinku víc nalehko. V takovém případě dávám e-knihám milost i já. Nic tedy není jen černé a bílé a mít na výběr je fajn. V režii tohoto hesla se tedy podíváme i na knihy mluvené a konkrétně na jejich uplatnění u dětských posluchačů.

Přeji vám, ať si vážíte věcí tradičních a nikdy na ně nezapomínáte, ale ať nezavrhujte také věci nové jen proto, že jsou… nové.

ZUZANA MRAČKOVÁ