Hlavní obsah stránky

POZNÁMKY DO DIÁŘE – NEUŠLO NÁM

POZNÁMKY DO DIÁŘE

  •            SKIP ČR vyhlásil šestý ročník soutěže MARK 2015 pro pracovníky/ice a studenty/ky oboru knihovnictví ve věku do 35 let. Oceňuje jím knihovnicko-informační projekt, počin, publikaci, stavbu či jiné dílo nebo mimořádný přínos oboru, vztahující se k období od 1. září 2014 do 30. června 2015. Nominovat kandidáta lze nejpozději do konce června. Vítěz získá možnost zúčastnit se zájezdu SKIP do dánských knihoven, který se uskuteční v říjnu 2015, a další ceny od vybraných sponzorů. Více informací: http://www.skipcr.cz/akce-a-projekty /akce-skip/mark.
  •            Městské knihovny, které jsou provozovány nebo zřizovány městy, mají možnost stát se Městskou knihovnou roku 2015. Soutěž pořádá SKIP ČR, který si klade za cíl motivovat k rozšíření a zkvalitnění veřejných knihovnických a informačních služeb. Slavnostní vyhlášení se uskuteční jako součást předávání cen Ministerstva kultury ČR Knihovna roku 2015 a to během Týdne knihoven 2015, který proběhne od 5. do 11. října 2015. Podrobnosti na http://www.skipcr.cz/akce-a-projekty/akce-skip/cena-skip-a-skanska-mestska-knihovna-roku/cena-skip-mestska-knihovna-roku-2015.

NEUŠLO NÁM

  •           Spisovatel a básník Jiří Žáček a sochař a výtvarník Stanislav Kolíbal získali cenu Zlatá stuha za celoživotní přínos v oblasti knih pro děti a mládež. Odborné poroty tento rok dále vybíraly z bezmála sto padesáti přihlášených knih. Ocenění převzaly spisovatelky Daniela Fischerová a Daniela Krolupperová, spisovatel a pedagog František Tichý, kolektiv autorů Dějin československého komiksu 20. století, výtvarnice Andrea Tachezy, Tereza Ščerbová a Marie Štumpfová, ilustrátor Jiří Franta, překladatelé Stanislav Rubáš, Lukáš Novák, Zuzana Šťastná a Radek Malý a komiksoví autoři Klára Smolíková a Honza Smolík. Cenu za nakladatelský počin si odneslo nakladatelství Baobab.
  •      Moravská zemská knihovna v Brně vydala publikaci mapující historii prvního ryze českého, respektive Československého gramofonového vydavatelství ESTA. Publikace obsahuje kompletní diskografický seznam všech komerčně vydaných českých nahrávek firmy ESTA a také grafická díla, a to v podobě etiket, plakátů či portrétů autorů.