Hlavní obsah stránky

JAK NA TO: E-knihy prakticky – 1

MILAN VILÍMEK JIHLAVSKÝ eknihy.ebook@gmail.com

Co je a není e-kniha

Definic, co je to e-kniha (jinak též ebook, resp. elektronická kniha), existuje velké množství. Pohybují se mezi dvěma extrémními vymezeními, z nichž první říká, že e-kniha je jakákoliv kniha, která není tištěná. Druhé krajní vymezení je velmi striktní a jako e-knihy označuje pouze knihy ve formátu EPUB. Mezi tím existuje mnoho formátů, z nichž nejdiskutovanější je PDF, který někteří považují a jiní nepovažují za e-knihu. Jak to tedy je? Je formát PDF vhodný pro e-knihy a je e-knihou například i soubor ve WORDu?

Sledovat všechny e-knižní formáty mělo význam v počátcích jejich vývoje. Různé firmy definovaly vlast­ní formáty, například Microsoft vytvořil formát LIT, a vytvořit vlastní formát se snažil také téměř každý výrobce čteček. Dnes mnoho formá­tů upadlo v zapomnění, protože jasně vyhrál EPUB. Zajímavý seznam všech možných formátů e-knih najdete v článku E-knihy: Výlet do historie a něco o e-knižních formátech1.

Nejrozšířenější formát, který zná určitě každý, je formát PDF. Vznikl v roce 1993 a sloužil především k tomu, aby definitivní sazba vypadala stej­ně na všech zařízeních (počítačích a tiskárnách). Stal se velmi oblíbeným výstupním formátem, protože umožňoval bezproblémový přenos sazby ze studia do tiskárny, a plně tak nahradil tehdy rozšířený postscript.

Už tehdy se objevovaly snahy prodávat knihy, které nebyly vytištěné, pouze jako soubory. Vydavatel stejně musel vytvořit PDF pro tiskár­nu, a pak se pokoušel tentýž soubor prodat čtenáři. Pro čtenáře to ovšem znamenalo velmi nepo­hodlné čtení z obrazovky počítače, resp. note­booku. Boom elektronických knih odstartovala firma Sony v roce 2004, když uvedla na trh první čtečku na bázi elektronického inkoustu (e-ink). Začali ji následovat další výrobci a v roce 2009 byly nejpoužívanější čtečky na světě Amazon Kindle. Čtení e-knih konečně začalo dávat smysl, protože čtenářský komfort je srovnatelný a mož­ná i lepší než u papírové knihy. Dnes se však e-inkové čtečky začínají pomalu vytrácet, protože čtenáři preferují tablety. Čtení sice není tak příjemné, ale tablety zvládají mnohem více funkcí (např. focení, video, hry).

Proč zvítězil formát EPUB?

Jednoduše proto, že vyšel z jazyka XHTML a využil kaskádové styly CSS. Tato technologie se osvědčila na internetu a je všeobecně známá. Celá struktura e-knihy je pak zabalená jako archiv ZIP. Definici zavedla ve verzi EPUB 2.0.1 v roce 2009 organizace IDPF (International Digital Publishing Forum). V současnosti je již definovaná verze EPUB 3.0.1, která rozšiřuje multimediální vlastnosti (zvuk, video, pevný layout, …). Tato verze však zatím není podporována žádnou významnou firmou, takže čeká až na využití v budoucnosti.

Všechna současná zařízení (čtečky, tablety, telefony, …) umí formát EPUB zobrazit. A pokud ne, pak jej zvládají snadno konvertovat. Firma Amazon, která používá vlastní formát MOBI, vy­vinula program kindlegen, který nabízí zdarma na svém webu. A i když tento program nemáte a zkusíte do čtečky Kindle načíst EPUB, čtečka si ho sama zkonvertuje.

Struktura EPUB vychází ze zobrazovací technologie z internetu a přizpůsobí text automaticky aktuální velikosti displeje. Můžete zvětšovat i zmenšovat písmo nebo řádkování a text se vždy sám přeformátuje. Na velkých displejích se zalomí na více sloupců, aby nebyl řádek příliš dlouhý. Naproti tomu lze e-knihu číst i v telefonu, protože text se opět sám přizpůsobí displeji. Složitější sazba sice nevypadá moc dobře, ale beletrii, tzn. hladkou sazbu, lze takto číst celkem pohodlně.

Toto PDF neumí. Můžete si jej načíst na displej, který zobrazí celou stránku. Když písmo nepřečtete, můžete si ho zvětšit, ale už neuvidíte celou stránku a někdy ani celý řádek. Pak vám nezbývá než textem neustále rolovat zleva doprava a nahoru dolů. Uživatelsky je to tak nepříjemné, že takové čtení ztrácí smysl.

Je tedy formát PDF vhodný pro e-knihy?

Je a není. Historicky první e-knihy vznikaly sice v tomto formátu, ale žádný boom nezaznamenaly. Poučený čtenář sáhne raději po EPUB a ten nepoučený se rychle poučí. PDF vydávají za e-knihu ti výrobci, kteří neumí vytvořit EPUB. Tato PDF vznikají jako vedlejší produkt při sazbě papírové knihy.

Dnes lze PDF snadno vyrobit i ve WORDu: napíšete text a kliknete na ikonku „Převod do PDF“. Vyrobit EPUB je v dnešní době složitější, protože na trhu není aktuálně žádný jednoduchý nástroj. S přimhouřením oka lze akceptovat tzv. PDF pro čtečky. Sází se na malý formát (typicky A6), použije se písmo o velikosti 12 bodů a nastaví se malé okraje. Když se pak takováto stránka objeví přes celý displej, je na většině zařízení (kromě telefonů) dobře čitelná.

Takže závěr zní: Formát PDF není vhodný pro e-knihy. Používejte formát EPUB. Nevěřte niko­mu, kdo vám tvrdí, že vám dodává e-knihu, a přitom vám dává PDF.

Příště: Rozdíly mezi tištěnou knihou a e-knihou

Ing. Milan Vilímek Jihlavský

Po skončení vysoké školy (ČVUT FEL) pracoval jako programátor, od roku 1991 se věnuje podnikání. Vydal přibližně 20 knih, převážně s právnickou tematikou. Od roku 1995 knihy již nevydává, ale připravuje sazbu pro různá nakladatelství. Od roku 2010 se věnuje převážně tvorbě e-knih. Vysázel přes 100 papírových knih a mezi 200 až 300 e-knihami. Pracuje také jako fotograf.

Více na www.eknihy-ebook.cz.

 

1 www.pooh.cz/IT/a.asp?a=2016017