Hlavní obsah stránky

OD REDAKČNÍHO STOLU

Vážené čtenářky, vážení čtenáři,

ve Čtenáři zažíváme pravidelně dvě přelomo­vá období. Prvním je samozřejmě konec „starého“ a začátek nového roku, a druhým pak konec prázdnin a nastupující podzim. Jsou to období, kdy se zamýšlíme, co pro vás v nejbližší době přichystat, naplánovat, jaká téma­ta zvolit, koho oslovit ke spolupráci. A máme radost, když se daří naše představy s vaší pomocí naplnit. Snad už tedy mohu prozradit, že téma, okolo kterého se budeme v nejbližších číslech točit, bude kreativita v knihovnách.

Ve chvíli, kdy otevíráte zářijového Čtenáře, již máme za sebou konferenci Knihovny současnosti, ale v době vzniku tohoto úvodníku teprve vrcholí její přípravy. Těšíme se, co nám k tématu nabídne.

Další akcí, kterou máme ale naopak před sebou, je říjnový seminář Regionální funkce knihoven. Ten jsme částečně „předběhli“ a ja­ko téma čísla vám nabízíme, slovy autorky, přátelského rádce v oblasti metodické práce knihoven. Zdá se to být jednoduché: vstřícný zřizovatel, erudovaný metodik a zapálený knihovník – a úspěšná knihovna je na světě. Všechno ale ovlivnit nemůžeme, zaměřili jsme se tedy především na osobu metodika.

V knihovnách se stále ještě neobejdeme ani bez knih, míněno těch fyzických. Ochraně a péči o knihovní fondy jsme věnovali rozhovor s osobou nejpovolanější – Ing. Petrou Vávrovou z Národní knihovny ČR. A jak bohaté mohou být osudy jednotlivých exemplářů, ukazují následně autoři příspěvku Knihy zno­vu nalezené. Na výsledky stejnojmenného projektu se můžeme těšit příští rok, a tak vás zatím zveme k nahlédnutí pod jeho pokličku.

Lidé, knihy a do třetice ještě komunita – to vše utváří knihovny jako takové, a poslednímu jmenovanému se věnuje příspěvek, na který bych ještě závěrem ráda upozornila. Kolegyně Zuzana Mračková se v něm zaměřila na cestu k filantropii, která může vést právě přes knihovnu. Kreativita, komunita, kompetentní knihovníci, zdá se, že tato tři nebo vlastně čtyři „K“ by mohla být styčným tématem podzimních čísel, a my se těšíme na vaše postřehy ke kterémukoli z nich.

Krásný podzim přeje

LENKA ŠIMKOVÁ