Hlavní obsah stránky

OD REDAKČNÍHO STOLU

Vážené čtenářky, vážení čtenáři,

letošní Týden knihoven se nesl v duchu sloga­nu Zažijte knihovnu jinak. Láká k tomu nejen plakátek, který k této akci vznikl, ale také třeba náš článek uvnitř již desátého letošního Čtenáře. „Jinak“ může znamenat třeba na plovárně. Celé říjnové číslo je trochu jiné, tak trochu kreativní. Prostor v něm dostaly zejména materiály, které atmosféru kreativních knihoven navozují. Začínáme úvodním zamyšlením Miloslava Lince z Městské knihovny v Praze, pokračujeme anketou mezi známými knihovnickými osobnostmi – a tím zdaleka nekončíme. Však si každý najdete to své.

Při hledání inspirace je dobré dívat se také dále a šíře do světa. Pavlína Lonská pro nás vybrala několik zahraničních knihovnických strategií a koncepcí, které stojí za prostudování, a kolegové z Moravské zemské knihovny nás provedou po švýcarských knihovnách. Při této příležitosti si my dovolujeme do světa – tedy směrem k vám – pustit malou výzvu, kterou najdete pod jejich článkem.

Ale teď zpět do České republiky, a to třeba do Ústí nad Labem nebo České Třebové. Severočeská vědecká knihovna slaví sedmdesáté narozeniny a Městská knihovna v České Třebové oslavila dvouleté výročí oddělení Teen­Space. Obě události stojí určitě za zachycení, stejně tak jako aktivity tvořivých knihovníků, které se rozhodně nedají nazvat – slovy Míly Lince z úvodního příspěvku – jen tak nějakým „tvořilkovstvím“. Ve spolupráci s Klárou Smolíkovou se snažíme vařit také kreativně, tentokrát se dotkneme samotných knihoven, jejich historie, vzniku písma a příbuzných témat – na workshopy pro děti jsou totiž jako dělaná, můžete se sami přesvědčit. Ze světa papyrusu a papíru nás vyvede praktický seriál o e-knihách, který v tomto čísle končí, jeho autor ale ještě chystá jedno téma jako bonus: budou to typografické nešvary. Čekáme na jeho text a těšíme se.

A závěrem vám (po menší přestávce způsobené především obsazením naší obálky vý­znam­nými knihovnickými projekty) ještě na­bí­­zíme rubriku Z pokladů. Ujal se jí do konce roku Ústav pro českou literaturu AV ČR a jsme sami zvědaví, jaké poklady pro nás vybral.

Přeji vám krásný říjen plný barev, inspirace a kreativity.

LENKA ŠIMKOVÁ