Hlavní obsah stránky

UPCYCLING aneb Nové příležitosti pro věci bez šance

ALENA VOLKOVÁ BALVÍNOVÁ balbal@seznam.cz

Mnohé knihovny kromě vykonávání klasické knihovnické činnosti působí též jako kulturní a komunit­ní centrum. Jsou zde pořádány výstavy, bese­dy a mnohé další aktivity obohacující kulturní program pro obyvatele – hlavně v obcích, kde takové kulturní vyžití chybí. V prostorách knihoven se konají výtvarné kroužky pro děti různých věkových kategorií i kurzy pro dospělé. Návštěvníky lákají kroužky zaměřené na řemeslnou tvorbu nebo též výtvarné dílny, ať už pravidelné, či jednotlivé, zaměřené například na výzdobu podle různých ročních období a svátků.

Knihovny se většinou musí vypořádávat s vel­mi nízkým rozpočtem na materiál i lektory. Jen některé umí využívat možností grantů. Ve velké míře jsou kroužky vedeny tvořivými knihovnicemi. Má-li knihovna možnost, zaměstná výtvarníka.

Ať už je to jakkoli, neustále se hledají cesty, jak a kde získat pro činnost kroužků levnější materiál, ale tak, aby byly zachovány výtvarné cíle a plány kroužků.

Kroužky bývají většinou placené. Bývá to však spíše symbolická částka. Zde může pomoci koutek určený pro sbírku vhodného recyklovatelného materiálu. A nemusí se plnit jen nepotřebnými ruličkami od toaletního papíru či papírových kuchyňských utěrek. Lidé se občas zbavují kvalitního materiálu, který již pro ně není nezbytný. Jen to vhodným způsobem naznačit…

Možnosti, jak využít recyklovatelný materiál, jsou neomezené. To bylo jedním z důvodů, proč jsem v loňském roce vyzvala členky našeho Klu­bu tvořivých knihovníků SKIP, aby se pustily do tvorby z materiálů, které již dosloužily svému původnímu účelu. Klub sdružuje tvořivé knihovnice, převážně s výtvarnými koníčky a zájmem o ruční práce (o dalších činnostech klubu též v čísle 7/8 z roku 2014). Občas pořádá přehlídky prací svých členek – knihovnic. Mnohé členky Klubu působí právě v knihovnách jako lektorky výtvarných kurzů a případně se spolupodílí na výzdobě knihovny. Výsledky aktivit byly překvapivě vkus­né a velice nápadité, a tak naše tvorba vyvrcholila výstavou, která se konala od konce května do konce června v prostorách Knihovny JABOK pod názvem UPCYCLING aneb nové příležitosti pro věci bez šance. Výstava měla pro svůj úspěch i pokračování – v průběhu letních měsíců byla nainstalována v prostorách  Magistrátu hl. m. Prahy (ve Škodo­vě paláci v Jungmannově ulici) pod patronátem Odboru pro životní prostředí. Celá výstava byla doprovázena krátkými komentáři a zamyšleními na téma upcycling. V českém a anglickém jazyce komentáře napsali studenti Jaboku – VOŠ sociál­ně pedagogické a teologické.

Kdo neměl to štěstí výstavu zhlédnout, může na několika fotografiích vidět alespoň část z nepře­berného množství nápadů, jak tvořit z materiálů a předmětů, které již nemají šanci sloužit svému účelu.