Hlavní obsah stránky

INSPIRACE Z KNIHOVEN: Zmatlíkovník pohádkový aneb I strom může slavit

LENKA ŠIMONOVÁ

Snaha vyjít vstříc čtenářům, podílet se na čtenářské gramotnosti a dát o sobě vědět se prolíná projekty Městské knihovny Horažďovice Děti a čtení a Seniorům Dokořán, které mají již dlouholetou tradici. Tato snaha vyvrcholila v letošním roce několika netradičními akcemi pořádanými v rámci Týdne knihoven. A protože týden je krátká doba, začal Týden knihoven v horažďovické knihovně už koncem září.

Zaostřeno na život

Využili jsme pozvání Klubu Dok pro děti a mládež Horažďovice, který je jednou ze sociálních služeb Diakonie Západ, a zúčastnili se akce Zaostřeno na život. Tak trochu odlehčenou formou jsme představili služby knihovny, upozornili na věci, které se nám daří a které nás naopak trápí. Návštěvníci u nás mohli koupit „knihy za babku“ v minibazaru, posedět v kavárně, vyzkoušet deskové hry a zahrát si na básníky nebo vypravěče. Součástí našeho stánku byla i výstava, na které jsme prezentovali poskytované služby a akce, které jsme připravili v Týdnu knihoven, letos v duchu celostátního motta „Zažijte knihovnu jinak“.

A pak, že „lidi nečtou“

Současně s touto akcí probíhal velký bazar vyřazených knih. „Knihy za babku“ prodávali celý týden naši dobrovolníci. Dali jsme tak knihám druhou šanci a měli jsme radost, že více než polovina vyřazených knih tuto šanci dostala. Říká se, že lidé dnes už moc nečtou, počítače, čtečky a tablety prý postupně vytlačují papírovou knihu. Nevěřte tomu! 365 návštěvníků, kteří si odnesli 1939 knih, hovoří o pravém opaku. Část zbylých knih poputuje v příštím roce „do vlaku“ a část našla uplatnění v uměleckém ateliéru na Kvildě.

Zmatlíkovník pohádkový slavil narozeniny

K celosvětově vzpomínanému dvoustému výročí narození dánského pohádkáře Hanse Christiana Andersena bylo v roce 2005 vysazeno na různých místech naší vlasti přes 400 pohádkových stromů. I před horažďovickou knihovnou byl v daném roce v rámci našeho projektu Děti a čtení zasazen a pokřtěn pohádkový strom. Za účasti spisovatelek Martiny Drijverové, Evy Bernardinové a starosty města byl strom pojmenován „Zmatlíkovník pohádkový“ na počest ilustrátorky Heleny Zmatlíkové. Byla to tehdy výjimečná a zajímavá událost, kterou Klatovský deník zařadil mezi nejlepší akce roku. Uplynulo deset let, strom vyrostl do krásy, ale málokdo dnes ví, že je pohádkový. Proto jsme se rozhodli, že desáté narozeniny pohádkového stromu pořádně oslavíme.

Pozvali jsme řadu hostů. Pozvání přijala spisovatelka Martina Drijverová, která je nejen autorkou mnoha krásných knih pro děti, ale i kmotrou našeho pohádkového stromu. Do vínku mu před 10 lety dala kouzelnou moc plnittajná přání nejen dětem, ale i dospělým. Na oslavě nechyběli další zajímaví hosté jako bývalý starosta Horažďovic a rovněž kmotr Václav Trčka a současný starosta Ing. Michael Forman. Gratulantů přišlo skutečně hodně a přáli stromu jen to nejlepší. A co by to bylo za oslavu bez dárků! Všichni byli zvědaví, co Zmatlíkovník k narozeninám dostane. Děti hádaly, co je ukryté ve velké dárkové krabici, která ležela pod stromem. V odpovědích nejčastěji zazněly knihy, konvička nebo voda na zalévání, což bylo po letošním létě určitě namístě. Nikdo bohužel neuhodl správně a všichni byli překvapeni, když hosté dárek rozbalili a odhalili desku se jménem pohádkového stromu. Teď už bude každý vědět, jak se strom jmenuje a kdy slaví narozeniny. Děti pak strom obdarovaly malovanými kamínky. Některé si pod stromem přály, aby se splnilo jejich tajné přání. Jak se to dělá, poradila dětem Martina Drijverová: „Musíte jen položit ruce na kmen stromu a zašeptat: Zmatlíkovníku, Zmatlíkovníku, splň mi přání jediné, ať je rozumné nebo ne!“

Celou oslavu zakončilo vystoupení improvizač­ní divadelní skupiny Na skok v nově otevřeném loutkovém divadle v areálu zámku. Jana Machalíková a Hana Patrasová vzaly děti „Na skok do pohádky a zpátky“. Bylo to, jak samy říkají, tak trochu divadlo, trochu vyprávění a hodně společné improvizace na téma pohádek, které napsala Martina Drijverová podle ilustrací Heleny Zmatlíkové. Jak jsme se všichni shodli – bylo to úžasné.

Foto Petra Tomešová