Hlavní obsah stránky

OD REDAKČNÍHO STOLU

Vážené čtenářky, vážení čtenáři,

v době adventní se vám dostává do ruky poslední letošní číslo časopisu Čtenář. Chtěla jsem tento úvodník věnovat povzdechům, jak ten čas letí, doba je hektická a není mnoho příležitostí se zastavit. Ale najednou nevím, jak pokračovat… Známým rčením, že jaké si to uděláme, takové to máme? Nabádáním ke zpomalení? Nebo snad konstatováním, že lepší už to nebude? Možná…

Možná ale stačí podívat se na některé následující příspěvky… Regionální funkce knihoven za sebou mají dvanáct let existence, setká­ní Co venkovské knihovny umějí a mohou pro­běh­lo podesáté a nám v redakci utekl čas tak rychle, že se některými články ještě spěšně ohlížíme za rokem 2013, protože na dveře klepe patnáctka. Do 15. ročníku vstoupila například i nedávno uskutečněná konference Archivy, knihovny a muzea v digitálním světě. Při této příležitosti budou asi mnozí z vás souhlasit, že čas někdy opravdu pádí zběsilým tempem. Je však už na každém z nás, aby se ohlédl za uplynulými roky, a to včetně toho posledního. K nějaké rekapitulaci jistě dojdeme.

Za Čtenáře snad mohu napsat, že to byl rok poměrně tradiční, ve kterém jsme vám nabídli deset čísel a jedno dvojčíslo našeho časopisu. Začátek roku jsme si okořenili výstavou Každému knihovníkovi jeho Čtenáře, která se ohlížela za 65 lety existence časopisu a 20 lety jeho vydávání Středočeskou vědeckou knihovnou v Kladně. V dubnu jsme se na vás poté obrátili s anketou Časopis Čtenář v kontextu oborových periodik a dalšího vzdělávání knihov­níků, ve které jsme dostali zpětnou vazbu, za níž ještě jednou děkujeme.

Poděkovat bych ale nyní chtěla hlavně své kolegyni, redaktorce Olze Vaškové, která se s vámi rozloučila v minulém čísle. A to za její práci, předání znalostí a zkušeností, pečlivost i porozumění, které v redakci vždy panovalo.

Na závěr bych vám chtěla popřát krásné svátky vánoční, pohodový vstup do nového roku, ve kterém se budeme těšit na další spolupráci, protože Čtenář vzniká zejména také vaší zásluhou, vás jako odborníků, knihovníků, autorů. My v redakci se na vás rádi obracíme, občas vás „stíháme“ a časopis pak oblékáme do finálního kabátku. Děkujeme.

LENKA ŠIMKOVÁ