Hlavní obsah stránky

ZUZANA HELINSKY SE HLÁSÍ ZE ŠVÉDSKA

Propagace čtení pomocí železničních stanic

Ve vlakových stanicích podél Botnické dráhy, která vede severním Švédskem, probíhá od září projekt na propagaci čtení, který oslovuje místní obyvatelstvo, turisty a dojíždějící. Projekt má za cíl usnadnit přístup ke čtení během cestování. Severní Švédsko je velice řídce obydlené a nabízí málo pracovních příležitostí, takže mnoho lidí za prací dojíždí. V severním Švédsku se vzdálenost nepočítá na kilometry, ale na hodiny, takže když se zeptáte na vzdálenost, dostane se vám odpovědi „tolik a tolik hodin“. Vzdálenost do dvou hodin se považuje za snadno dosažitelnou a vlakové stanice jsou často společenským střediskem celé obce/města. Pro zajímavost, švédská míle je v přepočtu 10 kilometrů.

Na nádražích v Örnsköldsviku, v Husumu, v Hörneforsu, v Umeå a ve Vindelnu budou dostupné knihy pro všechny věkové kategorie a čtenářské zájmy. Knihovníci, kteří jsou zapojeni do projektu, věří, že se nejvíce budou půjčovat paperbacky a dětské knihy, ale doufají i v jiná média, jak říká Maria Forssén z městské knihovny v Umeå. Je to také způsob, jak konkrétněji prezentovat spolupráci, která již existuje mezi krajskou knihovnou v Umeå a krajskou knihovnou v Örnsköldsviku.

Půjčit, přečíst a předat je koncept populární i na mnoha jiných místech. To, co děláme nyní, má ale jako základ právě železnici, dodává M. Forssén. Cílem je, aby se vlakové stanice staly nejen místem pro výpůjčky z knihoven, ale i pro soukromé vyměňování knih. Knihovny zřídily regály s knihami a prezentují jednotné propagační plakáty na každé stanici. Cestující si mohou knihu vypůjčit, přečíst a vrátit na stejné nebo na kterékoli další stanici v rámci projektu, anebo v knihovně.

Cílem je podporovat čtení v jakékoli podobě a poskytovat informace o činnosti knihoven.

Cestující, kteří si během cesty vyměňují tipy a návrhy na knihy nebo jiná média mezi sebou, jsou nejlepším nástrojem k propagaci čtení. Může to být také prvním krokem pro nečtenáře k poznání, jakým zážitkem čtení může být. Proto je také projekt na Facebooku https://www.facebook.com/Bokstationer pro ty, kteří se chtějí podělit o své zkušenosti a nápady nebo kteří chtějí diskutovat a přispět novými návrhy. Projekt je financován z různých grantů a z prostředků knihoven v Umeå a v Örnsköldsviku. Částečně také přispěly obce podél tratě Botnické dráhy.

Před Vánocemi budeme projekt vyhodnocovat. Může se stát, že nám nezůstanou žádné knihy, ale chce­me to stejně zkusit. Je to určitě moc zajímavé a všichni v regionu se těší na netradiční marketing čte­ní, sdělila ještě Maria Forssén.

Všechny knihovny v regionu propagují projekt také přímo v knihovnách při každodenním styku s uživatali, a zájem o něj je velký určitě také z důvodu rozlehlosti této části Švédska.

Moc se mi líbí slogan, který teď Botnická dráha a knihovny v regionu používají:

„Knihovna je nyní i na stanici vašeho vlaku.“