Hlavní obsah stránky

Co má společného Portál, GUD a Viktorka? aneb Postřehy z knižního křtu

LENKA ŠIMKOVÁ ctenar@svkkl.cz

Vezměme to odzadu… kniha Viktorka a vesmír­ná dobrodružství autorské dvojice Klára Smolíková – Honza Smolík je komiksová publikace pro děti, která je sesta­vena z příběhů, jež vycházely v časopise Čtyřlístek v letech 2004–2010. Dobrodružné příběhy Viktorky, výzkumnice a žákyně galaktické školy, vydalo v ucelené kniž­ní podobě koncem letošního srpna nakladatelství Portál. Kniha byla pokřtěna 3. 9. 2014 v Galerii umění pro děti (GUD) v Praze, kde ji do poloviny října doprovázela také stejnojmen­ná výstava.

Viktorku na jejích cestách vesmírem doprovází pilot Žabža a mechanik a navigátor Fláj. Pohodlí celé posádce zajišťuje školní výzkumná loď Lítavice. Pro začátek školního roku to bylo vše jako stvořené…

Co mě však na tomto společenství ještě zaujalo?

Klára Smolíková je mimo jiné také jednou z autorek Čtenáře, a sousloví „mimo jiné“ zahrnuje opravdu pestrou směsici zájmů: řadu let spolupracovala s dětskými časopisy, píše knížky pro děti a scénáře ke komiksům, počítačovým hrám i večerníčkům. Ráda vymýšlí způsoby, jak ze vzdělávání udělat zábavu, a to nejen ve škole, ale i v muzeích, pro která připravuje lektorské programy a aktivity pro hravé návštěvníky.

Honza Smolík ilustruje všechny Klářiny knížky a občas půjčí pastelky i Kláře, tak třeba proto má Viktorka modré vlasy.

Nakladatelství Portál se do propagace Viktor­ky pustilo opravdu s vervou. Že by se nyní jeho produkce zaměřila především na dětský komiks? I tato slova s nadsázkou na křtu zazněla. Ale koneckonců, proč ne? Je příjemné vidět v produkci renomovaného nakladatele nový žánr.

Kmotrem knihy se stal Tomáš Prokůpek, který se zabývá dějinami i současností českého komiksu a je autorem několika odborných publikací a mnoha článků na toto téma.

Galerie umění pro děti v Praze je velmi příjemným prostorem pro trávení inspirativních chvil  rodin s dětmi. Nachází se v rodném domě Franze Kafky – coby kamenem dohodil od Staroměstského náměstí, za kostelem sv. Mikuláše. Určitě se tam někdy zastavte. Program je pestrý.

Po celou dobu výstavy probíhaly také lektorské programy pro školy. Nyní se hledají další místa pro výstavu a autorka ráda přijede do knihoven s Viktorkou a pracovními listy na besedu o komiksu.

Děti společně vytvořily komiks

Klára Smolíková a v pozadí Viktorka se svý­mi společníky

Foto Petr Ráček