Hlavní obsah stránky

Výtvarné aktivity jako součást portfolia knihovnických služeb

ALENA VOLKOVÁ  BALVÍNOVÁ balbal@seznam.cz

Když se tak dívám na kalendář knihovnických akcí, divím se, jak to všechno mohou pracovníci knihoven zvládnout. Neustále mne překvapuje, kde se v lidech, kteří si zvolili tuto profesi jako svoji životní náplň, bere energie, obrovský entuziasmus a v neposlední řadě chuť obětovat čas, aby mohli udělat něco navíc, než co jim předepisuje vlastní pracovní náplň. V programu akcí v mnohých knihovnách je velmi často zastoupeno výtvarné umění, ať už v pasivní, nebo aktivní formě – posuzováno vzhledem k činnosti návštěvníků knihoven.

Pokud tomu prostory knihoven dovolí, v průběhu roku probíhá řada výstav výtvarného umění. Často přibližují díla regionálních nebo i vzdálenějších výtvarných umělců. Mnohde výstavy představují výsledky výtvarných prací doprovázejících akce k literárnímu programu knihovny.

Nemenší důležitost mají vlastní výtvarné aktivity čtenářů či jiných návštěvníků knihoven iniciované knihovnami, buď jako pravidelná (kurzy), nebo jednorázová činnost věnovaná různým ročním obdobím a událostem či přímo literárním akcím. V průběhu roku navazuje výtvarná činnost na mnoho literárních akcí, které se obvykle v knihovnách pravidelně střídají. Příkladem jsou veřejná čtení, vyprávění, rozhovory a vystoupení, návštěvy skupin dětí ze školních či předškolních zařízení nebo různé akce pro seniory. Výsledky výtvarných akcí občas navazují i na celostátní výtvarné soutěže.

Výtvarné aktivity zaujímají v některých knihovnách významné místo. Při dobré propagaci je to poměrně zajímavý způsob, jak oslovit lidi, kteří si myslí, že nemají důvod k návštěvě knihovny.

Snahou knihoven je umožňovat tyto tvořivé aktivity bezplatně, ale při současných cenách materiálu to dost často není možné. Jednorázové akce bývají financovány buď z různých projektů realizovaných knihovnami, leckde z vlastního rozpočtu knihoven nebo obcí. U pravidelných kurzů, mnohde vedených profesionální výtvarnicí nebo výtvarníkem, je však většinou třeba uchýlit se k vybírání „kurzovného“.

Tvořivé aktivity představují pro většinu účastníků velice inspirativní trávení volného času. Přinášejí nové zkušenosti s různými výtvarnými technikami. „Tvořivci“ často vykouzlí i z odpadního materiálu úžasné výrobky, které zkrášlí jejich příbytky, nebo potěší obdarované. Společenským přínosem je nejen to, že účastníci výtvarných akcí společně sdílejí volný čas, ale předávají si zkušenosti a navzájem si pomáhají. Často se za výborné nálady vytvoří prima parta, vznikají nová přátelství.

Na závěr bych chtěla velice ocenit, že se výtvarné aktivity staly v mnohých knihovnách pravidelnou součástí portfolia jejich služeb. Jsou jednou z cest, kterou se knihovny pokoušejí propojit obyvatele obce, města nebo alespoň blízké oblasti, umožňují jejich setkávání a knihovny se tak stávají skutečným společenským centrem pro návštěvníky. Důležitý význam akcí tkví v tom, že se podílejí na rozvoji osobnosti a estetického cítění dětských i dospělých návštěvníků knihoven a v neposlední řadě podporují rozvoj čtenářství.

S kolegyní Radkou Syrovou jsme se pokusily sestavit přehled výtvarných aktivit v knihovnách na webových stránkách Klubu tvořivých knihovníků SKIP. Cílem bylo přiblížit tvůrčí činnosti v knihovnách. Na jaře roku 2013 jsem zveřejnila výzvu, aby nám knihovny dodaly stručný text a několik fotografií, jimiž by chtěly výsledky své práce na téma Výtvarné aktivity v knihovnách představit. Děkuji všem knihovnám, které nám podklady na uvedené téma dodaly a umožnily tak vznik celkem inspirativního přehledu. Chcete-li se inspirovat nebo porovnat se s výtvarnými aktivitami v jiných knihovnách, navštivte webové stránky Klubu tvořivých knihovníků SKIP, konkrétně přehled výtvarných aktivit na adrese http://www.skipcr.cz/odborne-organy/klub-tvorivych-knihovniku/vytvarne-aktivity-v-knihovnach.

Knihovny, které dodaly podklady, jsou seřazeny abecedně podle měst. Výčet samozřejmě není vyčerpávající. Mnohé knihovny se na výzvu neozvaly. Přesto webová stránka představuje pestrou řádku akcí, které plní jednak funkci podpory ke čtenářství a nalákání nových čtenářů a také tvořivého a inspirativního setkávání lidí. Níže vám z nich nabízíme malou ochutnávku…

Foto archiv knihoven

 

Pozn. redakce: Autorka je předsedkyně

Klubu tvořivých knihovníků SKIP, kam se stále mohou další tvořivé knihovnice přihlásit.