Hlavní obsah stránky

UDRŽITELNOST ROZVOJE V KNIHOVNÁCH: Lépe, zdravěji, udržitelněji. V knihovnách

MARTINA KOŠANOVÁ kosanova.martina@svkpk.cz

ELIŠKA BARTOŠOVÁ elusnica@gmail.com

ONDŘEJ HUDEČEK ondrej.hudecek@mkp.cz

V lednu jsme úvodním webinářem oficiálně zahájili rok udržitelnosti v knihovnách. Pilotním řečníkem byl vedoucí Informačního centra OSN v Praze Michal Broža, který se ve svém příspěvku soustředil na tři okruhy otázek: popis stavu současného světa, klimatické změny a prostředky, které máme jako jednotlivci a společnost k dispozici, abychom negativní trendy dokázali zvrátit.

Pomyslná zpráva o stavu planety nevyznívá podle Broži příliš optimisticky. Od poloviny 20. století dochází k velkému, až exponenciálnímu růstu v indikátorech, skrze které na náš svět můžeme nahlížet. Sem patří například to, kolik vyrábíme věcí, spotřebováváme benzínu, emitujeme CO2, a můžeme to vidět i na příkladu globální produkce odpadu. Opakovaně připomínal, že řešení těchto komplexních problémů vyžaduje spolupráci a že výzvy musíme tedy řešit společně a solidárně, a to s důrazem na prevenci, která je mnohonásobně levnější než ad hoc řešení. Co se dále bude muset změnit, je i pohled na ekonomické ukazatele. Budeme přehodnocovat naše priority a více se zamýšlet i nad tím, zda za smysl života nadále pokládat především vydělávání a utrácení peněz. Podle Broži bychom i v běžném životě měli opustit olympijské „rychleji, výše, silněji“ a hledat odpovědi na to, jak žít lépe, zdravěji a udržitelněji. 

Zásadní role knihoven

Pramení-li současné globální problémy a hrozby z nadměrné spotřeby, nedůvěry mezi lidmi a šíření dezinformací, jsou knihovny, postavené na principu rovného přístupu k informacím a sdílení, pro udržitelnost zásadní. Velká část odpovědí na úvodní anketní otázku Co vás jako první napadne, když se řekne udržitelnost v knihovnách? směřovala zcela správně k udržení kvalitních služeb knihoven. Knihovna však může jít ještě dál. Inspiraci, jak to dělají v knihovně v obci s třistapadesáti obyvateli, přinesla Hana Matulová, knihovnice z Kořence (okres Blansko). Představila aktivity, prostřednictvím kterých knihovna přináší témata udržitelnosti do života malé obce. Začínají už od nejmenších, organizují pro děti kroužek Pátečníci, kde využívají metodu storytellingu podle metodiky organizace NaZemi, a také přívesnický tábor, na kterém spolupracují s organizací Lipka a zapojují i další místní organizace. Kolem tradičních řemesel sbližují generace a podporují mezigenerační výměnu zkušeností a dovedností. Díky grantu Nadace Partnerství z výzvy Zelené oázy se jim podařilo zapojit místní obyvatele a společně zkrášlili obec jabloňovou zahradou.

Lednový webinář motivoval téměř stovku knihovnic a knihovníků ze 30 knihoven napříč republikou k účasti ve vzdělávacím programu a nás velmi těší, že myšlenku udržitelnosti spolu s námi nechcete ve svých knihovnách jen aplikovat, ale také šířit dál. My vám k tomu budeme v průběhu celého roku dodávat informace, inspiraci a nástroje, jak na to.

V prvním webináři jsme se zaměřili převážně na globální pohled, v tom druhém jsme se přesunuli na národní úroveň. Spolu s Lucií Sršňovou a Janem Marešem z Ministerstva životního prostředí jsme se věnovali mimo jiné Strategickému rámci ČR 2030. Vzhledem k tomu, že 20. 3. byl Mezinárodní den štěstí, dívali jsme se na svět optikou kvality života (v souladu s cílem 3: Zdraví a kvalitní život).

Co nás/vás čeká

Poslední květnové pondělí nás čeká Desatero domácí ekologie a v létě se snad již můžeme těšit na společné workshopy s tématem spolupráce a mapování komunit. V DOK16 Městské knihovny v Praze si vyzkoušíme recyklaci reklamních bannerů a budeme šít vratné obálky pro MVS. Aktuální informace o edukačním cyklu naleznete na https://udrzitelna.knihovna.cz a www.facebook.com/udrzitelnostvknihovnach. Videa z webinářů sledujte na youtube kanálu Sdružení knihoven ČR.

Jakkoliv se udržitelnost může zdát v knihovnách jako nové téma, viděli jsme, že nakonec jde hlavně o posilování důvěry mezi lidmi a společné hledání cest, jak žít lépe, zdravěji a udržitelněji. A v tom jsou možnosti knihoven dalekosáhlé.