Hlavní obsah stránky

INSPIRACE: Manifest pro zelené knihovny

ELIŠKA BARTOŠOVÁ  eliska.bartosova@sdruk.cz

V roce 2022 – v reakci na COP26 (26. konference OSN o změně klimatu konaná v Glasgow) a na dlouhodobé klimatické závazky přijaté knihovnami a místními úřady po celé Anglii – byl zahájen víceletý program výzkumu a vývoje s názvem Partnerství zelených knihoven (The Green Libraries Partnership – GLP). Program je vedený Britskou knihovnickou a informační asociací (CILIP) ve spolupráci s dalšími partnery (Libraries Connected, the British Library a Julie’s Bicycle), předsedá mu náměstek ředitele pro kulturu a informační služby rady hrabství Hampshire.

Vizí tohoto projektu je lepší budoucnost planety a lidí podporovaná pracovníky a pracovnicemi knihoven. Za své poslání si projekt vytyčil umístit knihovny do centra environmentálně prospěšných změn. Cíl, kterého chtějí jeho realizátoři dosáhnout, je umožnit knihovnám rozvíjet v rámci svých komunit aktivity s pozitivními environmentálními dopady

V roce 2022 se projekt soustředil na položení základů pro rozvoj mezioborového dlouhodobého programu pro celé Spojené království na podporu veřejných knihoven při budování a rozvoji environmentálního porozumění a aktivit zaměřených na knihovny a jejich komunity. Průzkum, který byl zpracován za účelem zmapování toho, co knihovny už dělají, kam by se chtěly dále posouvat a co by jim k tomu pomohlo (Green Libraries Survey), zahrnoval online dotazník a fokusní skupinu. Výsledky jsou k dispozici na stránkách CILIP v sekci věnované zeleným knihovnám (https://www.cilip.org.uk/page/GreenLibraries). Jeho klíčovým zjištěním je, že veřejné knihovny jsou sice na počátku své cesty, ale jsou si vědomy své role a mají chuť se více angažovat v environmentálních otázkách.

Hlavní doporučení plynoucí z průzkumu:

— Oslavovat a sdílet příklady dobré praxe.

— Vyvíjet řešení společná pro celý knihovnický sektor ve spolupráci a partnerství s místními, regionálními a národními ekologickými organizacemi, iniciativami a úřady v klíčových oblastech (např. energie, plasty, digitální technologie, technologie, doprava, příroda a biologická rozmanitost).

— Posilovat kapacity pracovníků a pracovnic knihoven informovaně jednat, rozšiřovat a podporovat možnosti jejich odborného vzdělávání a příležitosti pro spolupráci s odborníky, organizacemi a místními orgány.

— Prosazovat financování a podporu environmentálních opatření v knihovnách tak, aby knihovny mohly jít samy příkladem.

— Zviditelňovat roli, kterou mohou knihovny hrát ve spravedlivé zelené transformaci díky jejich jedinečnému postavení ve společnosti s odkazem na principy Manifestu pro zelené knihovny.

Manifest pro zelené knihovny je sdílený soubor závazků, k němuž se přidávají knihovny, které chtějí jít příkladem a využít svého vlivu a dosahu, aby podnítily aktivity a změny s pozitivními environmentálními dopady. Manifest je vedle online prostoru pro sdílení informací a know-how a čtyřiceti tisíc liber rozdělených v minulém roce britským knihovnám v podobě drobných grantů konkrétním praktickým výstupem prvního roku projektu. Díky práci Knihovnického institutu a překladu Vladany Pillerové se s ním může seznámit i české knihovnictví.

Manifest stojí na sedmi hlavních principech, které mohou jakékoliv knihovně pomoci provést reálné změny s prostředky, které má k dispozici:

1. udržitelnost životního prostředí jako klíč při rozhodování;

2. inovace a evoluce;

3. spolupráce s komunitami;

4. využití vlivu, jedinečného dosahu a důvěryhodného postavení;

5. spolupráce s partnery;

6. rozvoj a sdílení znalostí jednotlivců, týmů i organizací;

7. podpora mladých lidí.

Tyto zásady, jejichž plné znění si můžete přečíst na webu ipk.npk.cz (https://www.cilip.org.uk/page/GreenLibraries), můžete využít například jako podklad pro své strategie, plány a programy, jako nástroj pro určení oblastí k dalšímu rozvoji knihovny a jejích zaměstnanců a zaměstnankyň, jako oblasti, o nichž můžete vést dialog s místními komunitami, pracovníky knihoven a klíčovými partnery, či jako soubor hodnot, na nichž postavíte svou propagaci a advokační činnost. K Manifestu pro zelené knihovny se také můžete viditelně připojit na webu CILIP (https://www.cilip.org.uk/page/GreenLibrariesManifesto).

V loňském roce byla hlavním komunikačním tématem knihoven v Česku udržitelnost. Vycházela z Cílů udržitelného rozvoje přijatých OSN, které vedle environmentálních otázek zahrnují i cíle sociální a ekonomické. Iniciativa britských kolegů rozvíjí environmentální pilíř udržitelnosti s důrazem na zapojení místních komunit, spolupráci a podporu mladých lidí. V devíti knihovnách napříč Oldhamem, Manchesterem a Boltonem například úspěšně zapojili do řešení otázek změn klimatu komunitu uprchlíků a migrantů skrze umělecké aktivity rozvíjející kreativitu. Projekt Partnerství zelených knihoven tak má zcela jistě smysl sledovat, inspirativní novinky z něj se vám budeme snažit zprostředkovávat na webu https://udrzitelna.knihovna.cz/. Vaše inspirativní aktivity uvítáme na webu https://codokaze.knihovna.cz/, kam nám je můžete posílat prostřednictvím formuláře “Přidejte se!” v pravém horním rohu webu.

Autorka je členkou pracovní skupiny Udržitelnost v knihovnách.