Hlavní obsah stránky

PŘÍLOHA – DĚCKAŘI DĚCKAŘŮM: Šifer plná kniha

Text a foto: PAVLÍNA LIŠOVSKÁ cdc@kjm.cz

Určitě jste někdy slyšeli nebo si i sami pomysleli, že některé děti čtení zkrátka neláká. Z mnoha nejrůznějších důvodů – jedním z nich může být i to, že knihy jsou statické, nejsou hravé. Tomu ale odzvonilo ve chvíli, kdy začaly vycházet gamebooky a další interaktivní publikace, které značnou část dětské populace doslova nadchly! Jsou v nich úkoly, rébusy, kvízy, dítě je zodpovědné za svá rozhodnutí a musí předjímat dopředu a vážit další kroky, které naplánuje hrdinům knih, aby se společně dostali zdárně až do konce příběhu.

Zlí jazykové tvrdí, že tyto knihy odvádějí děti od čtení úplně, protože jde jen o zábavu. Čtení těchto knih v sobě spojuje tolik rozmanitých aktivit a cílí na tolik rozmanitých kompetencí a dovedností dětí, že nemůže být řeč o tom, že dětem nic nedávají. Ať už jde o logické myšlení, strategické plánování, vnímání textu v souvislostech, dedukce či odpovědnost za vývoj děje, nejen to děti tento typ knih učí a pomáhá jim rozvíjet. Na knihách plných šifer je krásné také to, že mohou sloužit jako zábava pro jednotlivce, ale zároveň mohou být spojovacím prvkem pro vrstevníky, zapálence či rodiny, které chtějí trávit zábavným způsobem čas spolu.

V příloze tentokrát najdete výběr několika zajímavých publikací s rozmanitým lušticím obsahem, ať už jde o zmíněné gameboky, knihy rébusů, či detektivní pátrání.

Do středové části přílohy je zařazený fotonávod, jak si vyrobit na šifrovačku indicie ve formě losů (a nemusím asi předesílat další možnosti využití – roztomilé losy do tombol apod.).

Na poslední stránce přílohy naleznete tipy na deskové hry, které rozvíjejí právě logické myšlení. Jsou rébusové či strategické.

Věřím, že najdete inspiraci na mozkozávitníkové knihy i hry a užijete si spolu se svými čtenáři spoustu zábavy při tvoření.