Hlavní obsah stránky

OD REDAKČNÍHO STOLU

Vážené čtenářky, vážení čtenáři,

časopis, který právě držíte v rukou nebo si prohlížíte jeho elektronickou podobu, slaví již pětasedmdesáté narozeniny. K tomuto úctyhodnému výročí jsme připravili dotazníkové šetření, abychom od vás získali zpětnou vazbu, jak si časopis stojí, zda je pro knihovníky přínosný a jak do budoucna. Ještě jednou děkujeme všem, kteří věnovali čas zodpovězení položených otázek. Vaše podněty jsou pro nás velmi cenné a budeme s nimi dále pracovat. Říjnové číslo Čtenáře na toto téma přináší již dříve avizovaný příspěvek zástupce vydavatele – Romana Hájka. Tím ale s tematikou průzkumů nekončíme. První část nového cyklu, jehož garantkou je Pavlína Mazáčová, je zaměřena na tři čtenářské výzkumy týkající se četby dětí a mládeže. Jak se do čtenářství těchto cílových skupin promítají nové technologie, zvýšení mediálních aktivit a covidové období, o tom všem se dočtete v článku nazvaném Perspektivy informačního vzdělávání pro 21. století. Další části cyklu budou obsahovat náměty na vzdělávací aktivity žáků a studentů a doufáme, že se stanou inspirací pro učící knihovníky. Vzdělávání seniorů, neméně důležité cílové skupiny, se věnují následující dva články Yvetty Hynčicové.

A co jsme pro vás připravili dále? Rubrika Současná literatura tento měsíc obsahuje výběrový přehled publikací o divadle a divadelních her z posledních let z pera stálého spolupracovníka redakce publicisty Milana Valdena. Přehled ukazuje na šíři nabídky na našem knižním trhu a může být pro knihovníky dobrým pomocníkem. V tomto čísle se také dočtete, co bude důležitým tématem na letošním setkání CASLIN, jak si vede krajanská knihovna v České škole Madrid, co se stane, když se knihovnicí ve Světlé pod Ještědem v místech s poetickými názvy Hodky a Rozstání stane dynamická vizionářka, přiblížíme vám historii Lidových novin, dozvíte se, jak se líbí uživatelům ve zrekonstruovaných prostorách novojičínské knihovny, v Hodoníně se oprávněně pochlubí nově získaným certifikátem Handicap Friendly a karvinská knihovna představí více než dvacetiletou úspěšnou aktivitu s příhodným názvem Ekolympiáda – takže v Karviné už odmala vědí například, kdy a jak se správně seče tráva (to já jsem si třeba koupila kosu teprve letos).

Dívám se do kalendáře a uvědomuji si, že letošní ceny Knihovny roku ještě nejsou rozdány, ale až vy časopis budete číst, bude pro tento rok jasno. Tak připojuji gratulaci těm, co uspěli, i poděkování ostatním, na které se letos nedostalo, ale kteří mají u knihovničiny srdce. Těšíme se na zprávy od vás.

PAVLA VLKOVÁ