Hlavní obsah stránky

VZDĚLÁVÁNÍ: Přes 160 seniorů prošlo kurzy mediálního vzdělávání v knihovnách

YVETTA HYNČICOVÁ yvett.ben@seznam.cz

Organizace Agora CE ve spolupráci se Studijní a vědeckou knihovnou v Hradci Králové a Krajskou vědeckou knihovnou v Liberci pořádá v rámci projektu Mediální vzdělávání prostřednictvím knihoven kurzy, kde se senioři zejména z Královéhradeckého a Libereckého kraje učí rozpoznat dezinformace. Senioři se ve světě médií a komunikačních technologií zpravidla orientují velice špatně. Jsou proto častým cílem nejrůznějších dezinformací a fake news, které mají za cíl ovlivnit jejich názory a rozhodování.

Mediální vzdělávání v dnešní době cílí především na mladé, pro které je mnohdy jen formálně součástí vzdělávacích osnov. Nicméně častějším a snazším terčem manipulací a dezinformací jsou senioři. Popisovaný projekt cílí na seniory pomocí spolupráce s knihovnami. Česká republika totiž disponuje v mezinárodním srovnání velmi hustou sítí knihoven. Ty jsou dobře zakotveny do lokálních komunit a plní důležitou roli vzdělávacích, informačních a kulturních center.

Těmito kurzy mediálního vzdělávání v knihovnách už prošlo více než 160 seniorů. Dostali jsme informace, kde si máme ověřovat zprávy. Dá se říct, že každá zpráva je ověřitelná. Člověk jen musí vědět, kde to najít, říká několikanásobná účastnice Jana Nosková (66), která před důchodem pracovala jako ekonomka. Před kurzy si myslela, že pro přijímání mediálních obsahů stačí mít selský rozum. Semináře mediální gramotnosti ji vyvedly z omylu. Vzdělávací workshopy pro seniory vede odborník na mediální vzdělávání, případně profesionální novinář, někdy ale současně s ním program lektoruje i student a/nebo senior.

Nedostatečná mediální gramotnost představuje závažné riziko pro bezpečnost České republiky a její budoucí demokratický vývoj. Hlavním cílem projektu organizace Agora CE Mediální vzdělávání prostřednictvím knihoven je zvýšit mediální gramotnost seniorů, a tím posílit jejich schopnost bránit se dezinformacím a mediálním hrozbám ve veřejném prostoru. Tyto kompetence jsou klíčové pro aktivní zapojení seniorů do demokratického života společnosti. Projekt přispívá k celkovému potírání hybridních hrozeb v České republice v první řadě tím, že účastníky upozorňuje na samotnou existenci takových rizik. U seniorů totiž velmi často bývá problémem, že o nebezpečí mediálních dezinformací vůbec nevědí.

Aby byl projekt dlouhodobě udržitelný a měl širší dopad, vznikají taktéž textové a e-learningové výukové materiály pro seniory, se kterými se učí pracovat knihovníci v zapojených regionech tak, aby sami mohli s cílovou skupinou dále pracovat v rámci naplňování strategie knihoven v oblasti vzdělávání a aktivizace občanů.