Hlavní obsah stránky

Z DOMOVA

Albatros s e-křídly

Akciová společnost Albatros Media se stala většinovým vlastníkem portálu eReading.cz. Je to jed­no z nejvýznamnějším českých knihkupectví prodávající elektronické knihy. V současnosti nabízí čtenářům zhruba 4000 titulů elektronických knih. Tento portál je prvním českým distributorem e-knih s vlastní e-ink čtečkou, jež umožňuje pří­mý nákup knih i čtení tuzemských periodik. Jaromír Frič, Martin Lipert, Petr Mareš – dosavadní vlastníci portálu zůstávají nadále společníky společnosti a budou se podílet na jejím dalším chodu. Projekt eReading.cz vznikl 5. září 2010.

„Velmi si vážíme toho, co dokázali zakladatelé společnosti eReading vybudovat, a věříme, že pro budoucí fungování na trhu elektronických knih zvolili správnou cestu. To byl hlavní důvod, proč jsme se rozhodli do jejich společnosti vstoupit,“ říká generální ředitel společnosti Albatros Media Václav Kadlec. „Cílem akvizice je zajistit portálu eRea­ding.cz první pozici v oblasti elektronických knih…“

(Literární noviny, roč. 24, č. 15, s. 19, 11. 4. 2013)

Kam se vine Zlatá stuha

Zlatá stuha je ocenění, které se uděluje již od roku 1993. Je vyhlašovaná Českou sekcí IBBY, Klubem ilustrátorů dětské knihy, Obcí překladatelů a Památníkem národního písemnictví. Soutěž má tři části (výtvarnou, literární a překladovou) a kategorie odstupňované podle věku čtenářů, dále se uděluje zvláštní ocenění. Nejúspěšnějším titulem letošního ročníku se stala kniha Chrochtík a Kvikalka na cestě za blýskavým prasátkem (nakladatelství 65. pole).

„Kdo dále uspěl? Ilustrátor Chrudoš Valoušek získal Zlatou stuhu za ilustrace k výboru poezie 19. století Hrábky drápky odpadky (Albatros), ilustrace Lukáše Urbánka ke knize Hurá na kajak (Labyrint) se staly výtvarným počinem roku. Spisovatelka Michaela Fišarová byla oceněna za knihu pro mládež Nikolina cesta (Albatros), Michaela Škultéty za překlad knihy pro mládež německého autora Wolfganga Herrndorfa Čik (Argo)…“

(Literární noviny, roč. 24, č. 22, s. 3, 30. 5. 2013)

Zachraňte dokumenty občanů po povodních

Jiří Reichl ve svém příspěvku radí, jak zachránit papírové dokumenty. Částečně je očistit, vložit do igelitového sáčku či zabalit do jakéhokoli igelitu. Sáček je samozřejmě dobré označit jménem majitele dokumentů včetně kontaktu na něj. Balíček je třeba co nejrychleji zamrazit. Při malém množství mohou být dokumenty uloženy i v kuchyňských mrazničkách, kde se teplota pohybuje kolem -20 stupňů. Zde mohou být jakkoli dlouho, tím se získá čas pro jejich vysoušení.

„Vysoušení může probíhat ruční metodou nebo v lyofilizačních či horkovzdušných komorách. Na webových stánkách Národní knihovny České repub­liky budou v dohledné době informace o zprovoznění jejich vysoušecí komory, která bude poskytovat pomoc občanům za náhradu provozních nákladů (www.nkp.cz).

(Veřejná správa, č. 12, 20. 6. 2013, s. 15)

Denní menu i Pod pokličkou knihovny

V anketě pořádané časopisem Veřejná správa odpovídali vybraní zaměstnanci univerzitních knihoven na to, jak se změnilo fungování těchto institucí v moderní době a jaké nové a netradiční prostředky se při propagaci knihoven osvědčily. Všichni dotazovaní se shodli na tom, že fungování univerzitních knihoven se změnilo hod­ně, především v závislosti na nových informačních technologiích. Propagace se děje například formou letáků, panelů, profilem knihovny na Facebooku, Twitteru, Google+, vzdělávacími akcemi pro studenty i vyučující.

„A největší cílovou skupinu univerzitní knihovny, studenty, zaujmete nejlépe něčím novým a zároveň vtipným. Zkusili jsme tedy komiksové stripy. Jde o jednoduché minipříběhy vytvářené online ve speciální volně dostupné webové aplikaci Stripgenerator.com. Stripy jsme umístili na informační letáky a pravidelně jimi doplňujeme internetové stránky a facebookový profil knihovny. U akademických pracovníků jsme na to šli přes jídlo…“

(Veřejná správa, č. 13, 4. 7. 2013, s. 8–9)

Připravila RENÁTA SALÁTOVÁ