Hlavní obsah stránky

ALEŠ VANĚK ODPOVÍDÁ Z NOVÉHO ZÉLANDU

Dotaz: Jsou podle vašeho názoru zaměstnanci novozélandských knihoven dobře finančně ohodnoceni?

Odpověď: Platy a benefity zaměstnanců knihoven jsou od roku 2005 pravidelně sledovány a publikovány Novozélandskou knihovnickou a informační asociací (LIANZA - v říjnu 2010 bylo registrováno 1884 individuálních členů a 370 institucí). Informace jsou sbírány pomocí dotazníků, které jsou k vyplnění zasílány manažerům všech typů knihoven. Na nich potom záleží, jak přesný bude celkový výsledek průzkumu. Výsledná zpráva a analýza mzdových dat slouží jako významný porovnávací faktor pro zaměstnavatele a jejich náborovou politiku, kde mohou přihlédnout k aktuálním ukazatelům na pracovním trhu.

Výsledné průzkumové studie jsou také veřejně přístupné na internetu (zkuste Google: survey 2010 LIANZA) a zahrnují mzdový srovnávací rozbor uskutečněný v knihovnách školních, veřejných, speciálních, právních, univerzitních, polytechnických a z Národní knihovny. Studii zpracovává a výsledky vyhodnocuje externí firma. V roce 2010 bylo manažery zasláno zpět k vyhodnocení 52 % dotazníků.

Osobně si myslím, že ohodnocení zaměstnanců je přiměřené, pokud přihlédnu k ekonomickým faktorům Nového Zélandu. V poslední době však platy stagnují, což je zjevně následek ekonomické krize, která se, bohužel, nevyhnula ani této zemi (v posledních dvou letech došlo např. ke zmrazení růstu platů státních zaměstnanců, což ovlivnilo ohodnocování ve veřejných knihovnách).