Hlavní obsah stránky

LETEM MEDIÁLNÍM SVĚTEM KNIHOVEN

Beroun (18 924 obyv.)

V Městské knihovně v Berouně se 30. března uskuteční přednáška a diskuse na téma Do vězení snad­no a rychle. Akci doplní autorské čtení z autobiografického románu Diesel II., vyprávějícím o zloči­nu, kriminalitě a pokusu o nápravu. Přednáší jeden z autorů knihy Roman Šťastný, bývalý profesio­nální voják s desetiletou zkušeností člověka za mřížemi a nyní pět let žijící na svobodě, a druhý autor Bronislav Matulík, který 10 let pracoval jako profesionální fotograf.

(Mladá fronta Dnes-Střední Čechy, 30. 3. 2011)

Frenštát pod Radhoštěm (11 613 obyv., okr. Nový Jičín)

Srdce u kanálu aneb Jen si tak trochu schnít - tak se jmenuje koncert a autorské čtení, které na čtvrtek 17. března připravila Městská knihovna ve Frenštátě pod Radhoštěm. Zatímco písně pocházejí z pera Bedřicha Ludvíka, fejetony má na svědomí a sama je přečte Tereza Boučková.

(Právo-Severní Morava a Slezsko, 17. 3. 2011)

Chodov (113 obyv., okres Karlovy Vary)

Pro příznivce četby a dobré muziky je na pondělí v podkroví chodovské knihovny připraven koncert folkové skupiny Bodlo, nazvaný Bodlo v knihovních zákoutích. Hudební akce se koná 7. března od 18.30 hodin. Tento den také začíná v celé republice akce Týden čtení, a proto koncert zahájí vtipný příběh z knihy Fimfárum do třetice, který přečtou společně s knihovníky i členové kapely.

(Mladá fronta Dnes-kraj Karlovarský, 7. 3. 2011)

Jihlava (51 162 obyv.)

Městská knihovna v Jihlavě přichází s novinkou. Od 1. března bude čtenářům půjčovat tematické kufříky s knížkami a hrami pro děti, v nichž budou kromě poučných knih cédéčka s kvízy, pexeso či domino. Všechny tyto didaktické pomůcky se budou vztahovat k určitému tématu, kterých je zatím pět.

(Sedmička-Zpravodajství z okolí, 3. 3. 2011)

Kolovraty (2872 obyv., okres Praha)

Kolovratská knihovna se zapojí do celorepublikové akce, která spočívá ve čtení na neobvyklém místě a v netradičním čase. V pátek 18. března se sejdou všichni kolovratští čtenáři ve 21 hodin u sochy sv. Donáta. Číst se bude z děl Erbena, Čtvrtka nebo Seiferta.

(Mladá fronta Dnes-Praha, 17. 3. 2011)

Kutná Hora (21 015 obyv.)

Maraton čtení odstartuje 16. března v 8.30 hodin kutnohorská knihovna. Smyslem je vytvořit souvislou řadu lidí, kteří přečtou ukázku ze své oblíbené knížky. Číst bude například starosta Ivo Šanc či ředitelka místního divadla Jana Kozáková.

(Mladá fronta Dnes-Střední Čechy, 15. 3. 2011)

Louny (18 966 obyv.)

Téměř sto čtyřicet dětí se zúčastnilo minulý týden akce s názvem Děti čtou dětem, kterou pořádala Městská knihovna v Lounech. Děti ze dvou zdejších základních škol představovaly postupně spolužákům své oblíbené knížky a pak z nich předčítaly úryvky. Mezi oblíbené knížky se zařadila kla­sika jako Kytice od Erbena nebo Dášeňka od Čapka, ale také nový příběh Kuky se vrací.

(Mladá fronta Dnes-Severní Čechy, 29. 3. 2011)

Napajedla (7497 obyv., okr. Zlín)

Radnice v Napajedlech dokončila první etapu rekonstrukce bývalého kláštera a zrekonstruovala část jeho přízemí. Prostory bude od 1. března využívat městská knihovna. Náklady na celkovou přeměnu kláštera na multifunkční komunitní centrum činí přibližně třicet milionů korun.

(Lidové noviny-Morava a Slezsko, 1. 3. 2011)

Rožnov pod Radhoštěm (17 263 obyv., okr. Vsetín)

Čtenářský štrúdl 2011, což je průvod k soše Čtenáře od akad. sochaře Igora Kitzbergera, uspořádali čtenáři knihovny v Rožnově pod Radhoštěm. Akce se uskutečnila v rámci Března - měsíce čtenářů a zúčastnilo se jí více než padesát uživatelů služeb rožnovské knihovny. Byl také vyhlášen čtenář roku 2011.

(Právo-Olomoucký kraj, 15. 3. 2011)

Zlín (77 059 obyv.)

Historik, divadelní kritik a editor Marcel Sladkowski představí 9. března ve zlínské Krajské knihovně Františka Bartoše zajímavou publikaci. Jmenuje se Můj docela stručný životopis a jedná se o paměti veterána první světové války, prvorepublikového baťovce a husitského jáhna Aloise Šafaříka (1897-1992).

(Mladá fronta Dnes-kraj Zlínský, 8. 3. 2011)

Žďár nad Sázavou (22 697 obyv.)

Josefská noc v knihovně Matěje Josefa Sychry se bude konat v pátek 18. března. V jejím rámci bude Stanislav Mikule číst Večerníček pro dospělé - pohádky z vlastní tvorby, poté následuje exkurze večerní knihovnou a pak přednáška Lenky Benešové na téma Epitafní nástěnná malba v konventním kostele ve Žďáře nad Sázavou aj.

(Regionalist, 14. 3. 2011)

(Údaje o počtu obyvatel jsou čerpány z pravidelně aktualizované aplikace Adresy v České republice MV ČR - http://aplikace.mvcr.cz/adresa)

Připravila RENÁTA SALÁTOVÁ