Hlavní obsah stránky

Knihovna v Havlíčkově Brodě všemi smysly

HANA LACINOVÁ > lacinova@kkvysociny.cz  

Nejdřív krátké představení

Krajská knihovna Vysočiny v Havlíčkově Brodě je příspěvková organizace zřizovaná Krajským úřadem kraje Vysočina v Jihlavě. Je knihovnou s univerzálním fondem, vytváří a uchovává regionální fond i historický a konzervační, má vlastní digitalizační pracoviště, působí jako centrum meziknihov­ní výpůjční služby. Zpracovává a zpřístupňuje re­gionální informační databáze, je koordinátorem krajského bibliografického systému. Vydává (ve spolupráci s dalšími subjekty) v elektronické podobě Knihovnický zpravodaj Vysočiny http://kzv.kkvysociny.cz/. Pro zlepšení komunikace v síti veřejných knihoven slouží extranet http://extranet.kkvysociny.cz, spolupracuje s Národní knihovnou ČR na tvorbě Souborného katalogu, aktivně přispívá svými bibliografickými záznamy a zároveň využívá zpracovaných bibliografických záznamů. V roce 2009 zahájila KKV přechod z bibliografického formátu UNIMARC na formát MARC 21, který v současné době využívá. Vzdělávání veřejnosti zajišťuje formou Univerzity volného času, v roce 2010 obdr­žela dotaci v programu VISK 3 na projekt Nová generace webového katalogu systému Clavius - OPAC 2.0, od 1. 7. 2009 je provozovatelem Pedagogické knihovny v Havlíčkově Brodě, které poskytuje ve větší míře i praktickou pomoc. Značnou pozornost věnuje práci s handicapovanými čtenáři, o čemž vypovídá následující článek.

Základem je vlídný a osobní přístup

Je poskytování služeb čtenářům se zdravotním handicapem běžné? Nemusíme mít vždy perfektní vybavení, umět znakový jazyk, vlastnit hlasový majáček apod. Samozřejmě všechno jmenované a další přispívá ke spokojenosti čtenářů, ale kde není vlídný a osobní přístup, tam mnoho služeb neprosadíme. Proto se snažíme v Oddělení specia­lizovaných služeb Krajské knihovny Vysočiny najít ten správný postoj ke každému jednotlivému čtenáři a i z jejich reakcí zjišťujeme, že se nám to většinou daří.

Služby oddělení jsou primárně určeny zdravotně znevýhodněným občanům, jako jsou těžce zrakově postižení a nevidomí, neslyšící a nedoslýchaví, mentálně postižení, ale také např. dyslektici a dal­ší, kteří potřebují čerpat informace jiným než běžným způsobem. Základní informace o oddělení jsou dostupné na webové adrese http://www.kkvysociny.cz/modul_sluzby/specializovane.aspx. Uživatelem specializovaných služeb se může stát každý, komu zdravotní stav brání číst knihy v tištěné podobě nebo běžným způsobem a všichni, kteří se problematikou handicapu zabývají ze zájmového nebo profesního hlediska.

Knihovna stále navazuje na činnost, kterou začala cíleně rozvíjet v roce 1997, kdy jsme začali půjčovat zvukové knihy z produkce Knihovny a tiskárny pro nevidomé K. E. Macana v Praze. Postup­ně se nabídka rozšiřovala o zvukové knihy na CD ve formátu MP3 a další mluvené slovo z komer­čních vydavatelství. Dále půjčujeme knihy v Braillo­vě písmu a filmy pro nevidomé, hybridní knihy, knihy se zkrácenými texty pro neslyšící a děti s po­ru­chami čtení, také časopisy, které jsou vydávané cíleně pro skupiny různě zdravotně postižených nebo odborníky.

Oddělení nabízí využití speciálních počítačových programů, jako je zvětšovač a odečítač obrazovky ZoomText, odečítač Jaws pro zpřístupnění prostředí Windows nevidomým uživatelům, program Bizon pro skenování a zvětšování obrazu. Samo­zřejmostí je přístupná služba internet, asistenční služby u PC, poradenské služby handicapovaným, studentům a pomáhajícím profesím. V půjčovně pro dospělé čtenáře je k dispozici moderní stolní televizní lupa pro slabozraké, která zpřístupní např. novinový článek i těm, kteří si třeba „jenom“ zapomněli brýle.

Organizujeme internetovou korespondenční sou­těž INKOS, která si od počátku kladla za cíl přivést k počítači a také k internetu lidi s postižením, přesvědčit je o tom, že i toto médium jim může ulehčit a zpříjemnit jejich vztah k okolí a přiblížit celý svět. Soutěže se zúčastňují zájemci z celé republiky, čehož si velice vážíme. Slova chvá­ly od nich samotných jsou nám tím správným povzbuzením, že tato aktivita má cenu.

Také budujeme fond odborných publikací, které se z různých pohledů věnují zdravotnímu handicapu. Je využíván hlavně studenty speciální pedagogiky, rodiči postižených dětí nebo pedagogy. Velice se nám tato aktivita osvědčila, protože máme i zpětnou vazbu a můžeme pružněji reagovat na potřeby čtenářů.

Zároveň se snažíme přiblížit svět zdravotně postižených široké veřejnosti nejrůznějšími akce­mi, ke kterým patří mimo jiné knihovnicko-informační lekce pro žáky základních a středních škol, jejichž smyslem je vést žáky a studenty k to­le­rant­nímu, vnímavému a humánnímu přístupu k znevýhodněným lidem. Velice rádi využíváme programu sdružení Slepíši z Tasova - Hele lidi, který hravou formou seznamuje děti se životem nevidomých. Každý rok zveme do knihovny studenty z DIFA JAMU z Ateliéru výchovné dramatiky Neslyšících. Záleží na konkrétní dohodě, pro jaké publikum bude dané představení nebo workshop určený. Máme pouze kladné ohlasy jak od dětí z prvního stupně, tak od těch odrostlejších. Spokojeni odjíždějí i neslyšící studenti, kteří u nás nacházejí pozorné publikum. Dětem je sympatické, že se naučí například prstovou abecedu, případně i nějaký znak a mohou se zeptat na vše, co je zajímá. Abychom dali šanci i dospělým porozumět světu ne­slyšících, organizujeme pro širokou veřejnost kur­zy znakového jazyka pro začátečníky i mírně po­kročilé. V současné době probíhají kurzy přímo s neslyšícím lektorem. Organizujeme i různé přednášky a akce, které jsou přizpůsobené zdravotně postiženým. Například nedávno proběhla Muzikoterapie pro zrakově postižené, při které si účastníci mohli sami vyzkoušet použité přírodní hudební nástroje a využít příjemnou a milou atmosféru, která přispěla ke kýžené relaxaci a pohodě.

Krajská knihovna Vysočiny úzce spolupracuje s místní organizací SONS, s denním stacionářem pro mentálně postižené - Úsvit a s dalšími organizacemi, sdružujícími zdravotně znevýhodněné lidi. Další pracovní styky jsme navázali s Pedagogicko-psychologickou poradnou v Havlíčkově Brodě, Sociálními službami města Havlíčkova Brodu, Tyflo­servisem Jihlava, Tyflocentrem Jihlava a dalšími. I na základě této spolupráce můžeme zajišťovat kvalitní a odpovídající služby.

Cílem našich aktivit je také prohloubení povědomí o druzích zdravotního postižení, podnícení k aktivnímu a humánnímu chování veřejnosti, uvědomění si odpovědnosti k sobě samému i k ostatním. Chceme přispět ke společnému vnímání kultu­ry jako takové i k přiblížení dvou zdánlivě od­dě­lených světů - světa „zdravých“ a světa lidí s handicapem.

Foto archiv knihovny