Hlavní obsah stránky

Jedno malé výročí navíc…

MONIKA KULHÁNKOVÁ > bhory@kjd.cz

V lednu letošního roku uplynulo právě deset let od zahájení činnosti klubu Bojujeme proti nudě! v příbramské Knihovně Jana Drdy, při pobočce na Březových Horách.

Klub mohl vzniknout především díky získání grantu z Open Society Institute v maďarské Budapešti a hlavně přestěhováním pobočky ze starých, nevyhovujících prostor do důstojnějšího a většího prostředí. K prostorám pro knihovnu nám Město Příbram přidělilo i místnosti pro další činnost, a tak se přímo nabízelo začít dělat i něco navíc.

Klub je zde k dispozici hlavně nejmladším a nejstarším čtenářům, je to vlastně centrum volného času dětí a seniorů. My, knihovnice, které zde pracujeme, připravujeme pro své čtenáře vždy pestrý a bohatý program. Pro dětské čtenáře hlavně kví­zy, výtvarné soutěže, výukové programy na CD, vznik­la zde i výtvarná a tvořivá dílna. Na své si přijdou i senioři, kterým zde obětavá knihovnice, dnes již také seniorka, připravuje besedy, které se týkají důchodového věku, zeměpisné vycházky po příbramském regionu, celodenní výlety po celé naší republice, přednášky v místním hornickém Spolku Prokop, procvičují si mozkové buňky při trénincích paměti (za podpory kladenské knihovny), zkoušejí si šikovnost svých rukou při hodinách keramiky (za asistence dětí, v jedné z příbramských škol, se kterou udržují partnerské, ale hlavně velice přátelské vztahy). Předávají si zkušenosti s péčí o zahrádku a vyměňují si kuchařské recepty. V neposlední řadě navštěvují pravidelně příbramské galerie a Divadlo A. Dvořáka. Je to, myslím si, velký přínos pro ty, kteří bývají většinou v této hektické době mnohdy opuštění. Za ta léta zde vznikla i nová přátelství.

Naše pobočka na Březových Horách je ukázkou ideálního fungování knihovny, která je ve světě již běžným jevem, knihovny, která slouží jako tzv. komunitní centrum k využití volného času. A tak jsme v pátek 28. 1. 2011 slavili. Oslava se týkala hlavně dětských čtenářů, uspořádali jsme pro ně na celé odpoledne karneval, kde jim ředitel naší knihovny předal diplomy pro nejlepší čtenáře a pro nejšikovnější ruce. Připil si s nimi dětským šampusem a popřál jim spoustu pěkných zážitků do dalších let. Oslava to byla veselá, s bohatým programem, pohoštěním a nechyběla ani tombola. Na závěr jsme předali dětem novou hernu, kterou budou využívat hlavně k odpočinku a relaxaci. To vše proběhlo za účasti místní kabelové televize. Díky tomu se na nás mohli podívat všichni naši spoluobčané.

Děti byly nadšené, odměnou nám byly hlavně jejich rozzářené oči a vděk rodičů, kteří nám ještě večer telefonovali a děkovali, jak jsou rádi, že jsme tady pro jejich děti a ochotně, s nadšením a láskou se jim věnujeme.

Nyní jsme vykročili, myslím si, tím správným směrem do dalších let činnosti našeho klubu s heslem KNIHOVNA BAVÍ - RADÍ - POMÁHÁ.

Baví: při všech akcích pro zábavu, jako je výtvarná dílna, oslavy narozenin, Den dětí a konec školního roku, kadeřnický salon i módní přehlídky, hraní společenských a deskových her, skládání puzzle, zpívání s hudebními nástroji...

Radí: při vyhledávání a realizaci referátů a školních úkolů, při zábavě na internetu s názvem Pavoučkem ve své síti, což je vlastně brouzdání po netu, který „neublíží”.

Pomáhá: školnímu vyučování, tj. doučování a procvičování učiva ve formě výukových programů na CD.

Další naše vize se týká českých knihoven, a to pomocí virtuálního cestování, při kterém navštívíme prostřednictvím internetu vybranou knihov­nu v naší republice. Ať také děti vidí, jak to vypadá i v jiných, vašich knihovnách.

Na závěr bych si vás dovolila seznámit s naší novou hymnou a pozvat vás na návštěvu naší knihovny, třeba jen prostřednictvím webových strá­nek www.kjd.pb.cz.

Tahle naše knihovna, to je vlastně príma věc,

knihovnice čas vždy má, chodíme i na pokec. 

Není to jen o knížkách, to už všichni dávno víme,

pro radost i vědomosti, knihovnu vždy navštívíme.

A tak volám: „Kluci, holky, zkuste přijít mezi nás,

ať jste ze školy či školky, vítaný je každý z Vás!”

Foto archiv knihovny