Hlavní obsah stránky

Od redakčního stolu

Vážení přátelé,

čtení a čtenářství je problematika, která dlouhodobě zaměstnává psychology, sociology, pedagogy, literární teoretiky a další odborníky a dnes už i politiky. O způsobech a účinnosti podpory a rozvoje čtenářských dovedností se vedou diskuse, pořádají konference, průzkumy čtenářských zvyklostí, probíhají různé programy dotované z evropských i domácích prostředků. I příští knižní veletrh Svět knihy Praha 2010 bude věnován právě tomuto tématu.

Úvodní příspěvek šestého čísla Čtenáře, jehož autorem je literární kritik a teoretik, z různých úhlů nahlíží na příčiny nezájmu dnešních dětí o literaturu, nevyhýbá se ani kritickému pohledu na způsoby předkládání literárního díla dětskému čtenáři a v neposlední řadě nabízí východiska z tohoto stavu a možnosti obnovení vztahu dětí ke knize.

Z dalších materiálů bych ráda upozornila na rozsáhlý a odborně fundovaný rozhovor s PhDr. J. Polišenským z NK ČR o zajímavém a velmi aktuálním tématu, o problematice záchrany dokumentů ohrožených nejen degradací papíru pomocí digitalizace a mikrofilmování, o současném stavu těchto metod a jejich vyhlídkách do budoucna.

Třetí informační explozí - nástupem a rozvojem informačních technologií - uzavíráme seriál o architektuře knihoven. Jeho autor nám však přislíbil ještě jeden materiál, který předešlé články doplní. Necháme se překvapit.

Máme radost, že se nám po půlroční přestávce podařilo do Čtenáře opět vrátit rubriku Ze světa. Velmi ochotně a se zaujetím se jí ujal Mgr. R. Giebisch, Ph.D. z Knihovnického institutu NK.

Přesně 21. června v 6 hod. a 45 min. SEČ vstoupí Slunce do znamení Raka a nastane astronomické léto. Podotýkám „astronomické“, protože ze zkušeností posledních let víme, že počasí nehledí na to, co od tohoto ročního období očekáváme, spíše nám připravuje samé schválnosti. Chci věřit, že letos udělá výjimku.

Přeji Vám proto opravdové léto a hodně obohacujících zážitků. Nad stránkami rozšířeného čísla Čtenáře se sejdeme až 31. července.

OLGA VAŠKOVÁ