Hlavní obsah stránky

ZUZANA HELINSKY ODPOVÍDÁ (NEJEN) ZE ŠVÉDSKA

Dotaz: Mají zahraniční knihovny své maskoty?

Odpověď: Na nedávné konferenci severonorského knihovnického spolku v Tromsö se diskutovalo nejen o samotných knihovnách a spolupráci mezi nimi, ale také o spolupráci s jinými subjekty, jako jsou například cestovní kanceláře. Tromsö leží daleko za polárním kruhem, nemá železnici ani vyvinutou silniční síť a téměř všechny cesty do města i z něj vedou přes fjordy, které se musejí objíždět. Spolupráce s cestovní kanceláří, která má dobré styky s aerolinkami, je tedy velice důležitá. Na programu setkání byly uváděny také další jiné možnosti spolupráce a sponzorování. Všechny příspěvky a diskuse byly moc zajímavé a jistě by stály za zmínku, ale veškeré konverzaci dominovala kočka! Určitě vás napadají otázky… Spolupráce s kočkou? Jaké jsou možnosti, které kočka nabízí knihovnám?

Dewey: maloměstský kocour, který zaujal svět je i název knihy od Vicki Myron a Bret Witter. Zmiňovaný kocour začal svoji kariéru jednoho studeného rána v městě Spencer v americkém státě Iowa, kde ho někdo hodil do schránky na vrácené knihy. Našla ho ředitelka knihovny Vicki Myron a adoptovala ho. Ze začátku nebyli všichni, kterých se tato záležitost týkala, nadšeni a mnoha lidem se celá věc zdála pochybná. Časem si ale na kocourka zvykli, a ten se tak stal maskotem knihovny a města. Byl pojmenován Dewey na počest Deweyho desetinného třídění.

Dewey měl pozitivní vliv nejen na personál v knihovně, na všechny uživatele, ale i na obyvatele celého města, kde žijí hlavně farmáři, kteří zrovna v tu dobu zápasili s těžkými časy. Maskot Dewey pomohl knihovně zaujmout místo jako užitečné a zajímavé instituci na malém městě. Dodal naději a lepší náladu a těžko se mohli lidé zlobit a mračit, když hladili roztomilého kocourka. Knihovna se i díky němu stala centrem města a pomáhala obyvatelům i s dalšími záležitostmi, jako například s hledáním nových míst, psaním životopisů a s kontakty na nové zaměstnavatele.

Dewey se stal zaměstnancem knihovny a jeho vlastní pracovní náplní bylo například: mírnit stres u všech lidí, kteří si ho všimnou a pohladí, sedět na schodech knihovny každý den těsně před otevřením a zdravit zaměstnance, zúčastňovat se všech důležitých zasedání a porad ve městě jako oficiální velvyslanec knihovny a hlavně nechat se vidět, fotografovat, a tím pořád propagovat spencerskou knihovnu.

Vznikla dokonce Základní pravidla pro kočky, které řídí knihovny, která byla mnohokrát publikována, a tím Deweyho a knihovnu proslavila ještě víc.

Je zajímavé, že historka o Deweym se rozšířila po celém světě a o knize se dokonce píše i v USA Today (http://www.usatoday.com/life/books/news/2008-09-17-dewey-the-library-cat_N.htm) .

V Japonsku se Dewey stal televizní hvězdou a bylo s ním publikováno několik „interview“. Celých 19 let žil Dewey v knihovně a když umřel, dostala knihovna stovky a stovky dopisů a e-mailů z celého světa. Vicki Myron plánuje dále celou sérii dětských knížek s tímto hrdinou.

A teď pozor, přijde bomba! Podle článku z filmového serveru Varietyz 12. listopadu 2008 (http://www.variety.com/article/VR1117995748.html?categoryid=13&cs=1&query=dewey+cat) je skoro jisté, že Meryl Streep bude hrát ředitelku knihovny Vicki Myron ve filmové adaptaci knihy. Není tohle dobrá zpráva pro marketing knihoven?