Hlavní obsah stránky

Od redakčního stolu

Milí čtenáři,

přelom starého a nového roku tradičně láká k různým předsevzetím a proměnám. I když některé z nich upadnou brzy v zapomnění, atmosféře, kdy začíná něco nového, odolá jen málokdo. I nás v redakci to postihlo a zatoužili jsme alespoň po malé změně. Časopis Čtenář má navíc v tomto roce důvod k oslavě, od jeho prvního čísla uplyne 60 let. Přioděli jsme ho proto do kabátku modernějšího střihu. Na jeho obálce najdete každý měsíc malou metaforu, zamyšlení či ukázku toho, co nás může napadnout, když se řekne knihovna v 21. století. Funkce a služby knihoven se rozšiřují a proměňují, i když jejich základní poslání, které spočívá v uchovávání a zpřístupňování kulturního dědictví, zůstává. Například čím dál více poskytují své prostory pro trávení volného času a mnoho knihovnic a knihovníků umí již dnes namíchat báječný „koktejl“ pro naše volné chvíle.

Některá naše předsevzetí mohou souviset se sebevzděláváním, přinášíme vám proto jako téma prvního letošního čísla Nové souvislosti v mimoškolním vzdělávání knihovníků. Mrazivé počasí, které panuje v době uzávěrky lednového Čtenáře, nás možná i nevědomky navedlo k nahlédnutí do severských zemí. Po článcích o švédské literatuře, reformách v norských knihovnách a o změnách v dánských knihovnách budete možná hledat něco na zahřátí. Zkuste si tedy nalistovat příspěvek o průzkumu Čtenáři a čtení v České republice v roce 2007. Třeba vás potěší, že 79 % občanů je spokojeno se službami veřejných knihoven. A pokud je to málo, doporučuji k pozornosti první část zajímavého materiálu 33 důvodů proč jsou knihovny a knihovníci stále důležití. V každém letošním čísle Čtenáře najdete tyto důvody tři a během jedenácti čísel si tak můžete poskládat mozaiku celého příspěvku.

Novinkou a bonusem pro předplatitele je od ledna 2008 elektronická verze Čtenáře, více se dozvíte v nejbližší době na těchto stránkách http://ctenar.svkkl.cz.

V příštím měsíci se můžete těšit nejen na čtení o projektu Manuscriptorium pro školy či na stále aktuálnější téma bezpečného internetu, ale i na některou z akcí, na něž upozorňujeme v další rubrice.

Mnoho splněných předsevzetí přeje Lenka Šimková.