Hlavní obsah stránky

Z KNIHOVEN

Děti hrají dětem aneb A nakonec přišel i Mikuláš

PETRA MORAVCOVÁ > HELENA NETOLICKÁ

foto R. Schmucker

       

My v kutnohorské knihovně jsme letošního Mikuláše pojali velmi netradičně. Ano, přišel i s čerticí a andělem, nadělil našim čtenáříčkům spousty sladkostí, ale co se všechno dělo před jeho příchodem? Tak poslouchejte…
Pozvali jsme si učně ze Středního odborného učiliště, kteří celý rok pilně nacvičovali divadelní představení O Popelce. Přišli v nádherných kostýmech a zahráli dětem z prvních tříd opravdu moc pěknou pohádku. Nechyběly tři oříšky ani krásný princ a celým představením zněly kouzelné písničky, které účinkující doprovodili na hudební nástroje. Princ nakonec svoji Popelku našel, a tak vše dobře dopadlo. Dětem se vystoupení moc a moc líbilo a odměnily herce velkým potleskem.

A nakonec? Zbývalo už jen prince v zákulisí převléct do mikulášského kostýmu, z princezen „udělat“ čertice a anděla a nadělování mohlo začít. Čertice žádného malého čtenáře do pekla neodnesly. Děti tak odcházely domů nejen s balíčkem dobrot, ale také s hezkým divadelním zážitkem. O to větším, že pro ně hrály „velké děti“.

Čteme dětem v karvinské Regionální knihovně

JARMILA HAVELKOVÁ

Regionální knihovna v Karviné se jako jedna z mnoha knihoven v České republice zapojila do projektu Celé Česko čte dětem. Tento projekt, který vznikl v roce 2006 a je obdobou polské akce Cala Polska czyta dzieciom, se svými činnostmi snaží o rozvoj hlasitého čtení a zdůrazňuje roli rodičů při výchově prvního čtení dětí.

V rámci českého projektu probíhají v karvinské knihovně na jednotlivých dětských odděleních zajímavé akce týkající se předčítání. Knihovnice se rozhodly zaměřit se zpočátku na mateřské školy a dále na první a druhé třídy základních škol. Na pobočce v Karviné - Mizerově již proběhlo nejedno předčítání určené dětem. Na počátku měsíce října loňského roku navštívila dětské oddělení ředitelka Okresního archivu Karviná PhDr. Irena Hajzlerová. Malým prvňáčkům se velice líbila knížka o hrdinovi, který se jmenoval Neználek. Čtení paní Hajzlerové se dětem velmi líbilo, trpělivě poslouchaly každé její slovíčko. Po dočtení příběhu se ptala dětí, zda jim doma rodiče předčítají a jaké pohádky mají rády.

Předčítání na pobočce v Karviné - Mizerově se také zúčastnila PhDr. Irena Pavlíková, která vyučuje na Obchodní akademii v Karviné český jazyk a literaturu. Krásným a cvičeným hlasem četla malým posluchačům - prvňáčkům klasickou pohádku O perníkové chaloupceod Boženy Němcové. Každým slovem děti napínala, jak příběh o Jeníčkovi a Mařence dopadne. Když pohádku dočetla, oznámila, že velice ráda zase někdy přijde přečíst nějakou zajímavou knížku.

Našeho předčítání se zúčastnila také MUDr. Lenka Böhmová - primářka dětského oddělení Nemocnice v Karviné - Ráji. S dětmi velmi hezky komunikovala a ptala se jich na knížky, které rády čtou. Paní primářka přišla do dětského oddělení v Karviné - Mizerově opět 28. listopadu a strávila s dětmi příjemné chvíle nad knihou.

Knihovnice z dětských oddělení Regionální knihovny v Karviné připravily na předvánoční čas předčítání s tematikou Vánoc a zimních radovánek. Své malé čtenáře zaujaly také zajímavými soutěžemi a hrami.