Hlavní obsah stránky

Od redakčního stolu

Milí čtenáři,

tuším, že spojení knihovna - velbloud asi nepatří k těm nejčastějším asociacím, které náš mozek vytváří. Pokud jste však v roce 2006 a 2007 sledovali ve Čtenáři seriál o mobilních knihovnách, představíte si třeba i jinou formu pohyblivé knihovny, než jsou nám zřejmě nejbližší bibliobusy. Mobilní knihovny jsou v některých částech světa jedinou možností, jak poskytovat knihovnické služby, proto jsme jedné z nich věnovali i obálku. A jak se dozvíte dále, nová pojízdná knihovna brázdí nyní i plzeňské ulice.

Dubnový Čtenář nabízí i téma z trochu jiného soudku. Některé příspěvky spojuje stále častěji užívané slovo kooperace. Úvodní článek o Národních autoritách ČR se věnuje spolupráci nejen v oblasti knihoven, ale všech paměťových institucí. Další text, ve kterém je kooperace klíčovým pojmem, je o projektu Evropské digitální knihovny a uzavírá celé číslo.

Mezitím vám zdánlivě pro odlehčení nabízíme problémy věčně se učícího věcného katalogizátora. Ač velmi nezávažným a rozverným tónem psaný příspěvek v sobě totiž skrývá mnoho zajímavého k zamyšlení.

Oborová brána KIV je již delší dobu důležitým zdrojem informací pro knihovníky a informační pracovníky. Možná jste však dosud nevyužili všech služeb, které nabízí. Přinášíme vám proto jejich ucelený přehled a jako dodatek ještě materiál o systému SFX, který brána KIV využívá.

Již při dokončování aktuálního čísla časopisu samozřejmě vždy přemýšlíme, na co vás nalákat příště. V těchto chvílích se taktéž projevují úskalí (nejen) redaktorské práce. V mysli tak stále doznívá měsíc březen, v kalendáři je nalistován duben, ale myšlenky se již upínají ke květnovým termínům. Také váháme, co vše prozradit předem a co si ponechat jako překvapení. Zkusím tedy jen naťuknout: v příštím čísle časopisu Čtenář se můžete těšit na téma věnující se tzv. šedé literatuře a na výsledky zajímavého výzkumu zaměřeného na roli knihoven při tvorbě prorodinného klimatu.

Pohodové dny a příjemné čtení přeje

Lenka Šimková