Hlavní obsah stránky

Je profese knihovníka úplně zastaralá? – 33 důvodů proč jsou knihovny a knihovníci stále mimořádně důležití – 4

10. Mobily nejsou koncem knih nebo knihoven

Předpovědi konce papírových knih jsou předvídatelnou reakcí na digitalizaci a další technologie. Jednou z nejnovějších hrozeb papíru se zdá být plán Googlu učinit elektronické knihy způsobilé pro stahování do mobilů. Verze iPod (DAP-Digital Audio Player) románu je zde. Japonští občané cestující do práce vlakem čtou celé bestsellery na mobilech. Konec se blíží.

Ale i kdyby byla elektronická kniha v mobilu hitem a trvalým fenoménem, je nepravděpodobné, že by se stala všeobecnou konzumní záležitostí pro čtenáře.

11. Mnoho povyku pro nic

Rozhlas přežívá navzdory televizi, po filmu je vysoká poptávka navzdory videu, lidé stále telefonují navzdory existenci e-mailu. Lidé, kteří mají rádi papírové knihy, je stále budou číst… i kdyby nahrávky knih v mobilech přiměly většinu vydavatelů vydávat elektronické knihy namísto papírových. Koneckonců obrovská spousta tištěných knih bude stále čtenářům přístupná. Papírové knihy rozhodně nebudou odsouzeny k zániku a to ani léta po vynálezu elektronické knihy. Vskutku, v protikladu k výhodám, které elektronická kniha má oproti tištěné, lze dokázat, že papírové knihy jsou skutečně lepšími produkty.

Bylo by předčasné odepisovat knihovny a jejich volně přístupné fondy v době prognóz budoucí významnosti elektronických knih. Společnost by mohla ztratit cenný přístup ke spolehlivému médiu.

12. Návštěvnost knihoven neklesá - zvyšuje se počet virtuálních návštěv

S téměř 50 000 návštěvníky ročně klesla návštěvnost Archivu americké historie při Společnosti historiků ve Wisconsinu od roku 1987 o 40 %. Tento statistický údaj, vytržený z kontextu, může být pro někoho dostatečně průkazným i pro povrchní předpověď kolapsu knihoven. Ale to je jen jedna část příběhu. Archiv byl také digitalizován a zpřístupněn on-line. Každý rok zaznamená senzačních 85 000 virtuálních návštěv.

Stále také stoupá počet škol nabízejících získání diplomu on-line. Mnoho těchto škol zkvalitňuje své virtuální knihovny takřka denně.

WILLIAM SHERMAN

přeložil MIROSLAV RESSLER