Hlavní obsah stránky

Základní kameny nové budovy Národní knihovny ČR aneb Národ sobě II - 16

text JAROSLAV CÍSAŘ > foto EVA HODÍKOVÁ

Kámen osmnáctý - Studijní a vědecká knihovna v Hradci Králové

Dalším zástupcem východočeského regionu, odkud připutoval základní kámen pro novou budovu Národní knihovny ČR, byla Studijní a vědecká knihovna v Hradci Králové. Kámen osobně předávala ředitelka této krajské knihovnické instituce Eva Svobodová. Na rozdíl od pražských kolegů již na vlastní kůži poznala pocity úzkosti, radosti z malých vítězství, očekávání i problémy při výstavbě nové budovy knihovny. Hradec Králové se může pochlubit nejen právě probíhající stavbou krajské knihovny, ale připravuje se též rekonstrukce budovy pro Knihovnu města Hradce Králové. Modernizacemi v rámci rekonstrukcí budov prošly i další knihovny. V květnu 2002 otevřelo nově vybavenou knihovnu Muzeum východních Čech. Biskupská knihovna byla v nových prostorách veřejnosti zpřístupněna v září 2002. V roce 1997 se pro studenty otevřela v nové budově Univerzity Hradec Králové Ústřední knihovna a v říjnu 2007 byla slavnostně otevřena rekonstruovaná budova Lékařské knihovny Lékařské fakulty UK. Salon republiky, jak bývá Hradec Králové nazýván, může být na své knihovny právem pyšný.

Kolegové ze Studijní a vědecké knihovny v Hradci Králové chtěli předáním svého kamene symbolicky podpořit rozhodnutí postavit novou

budovu národní knihovny a zároveň také připomenout, že české knihovnictví nestojí jen na jednom základním kameni, ale skládá se z mnoha menších kamenů a kamínků. Jejich darovaný základní kámen má však cizokrajný původ. Je to žula Himalayan Blue a pochází ze severní Indie. Vedle daru z Přírodovědecké fakulty UK, jejichž kámen pochází z afrického Madagaskaru, bude mít tedy Národní knihovna ČR ve svých základech i kámen asijského původu.

Eva Svobodová, ředitelka Studijní a vědecké knihovny v Hradci Králové, ve svém proslovu uvedla: „Přejeme Národní knihovně ČR, aby byla i nadále knihovnou v pravdě národní, aby zůstala hlavním stavebním kamenem českého knihovnictví a aby při všem tom „zpřístupňování všeho všem“ nezapomínala na svou nezastupitelnou roli při uchovávání české národní literatury pro budoucí generace.

(Poděkování za pomoc a spolupráci Evě Svobodové)

Příště: Moravská zemská knihovna v Brně