Hlavní obsah stránky

Od redakčního stolu

Milí čtenáři,

pojem informační dálnice běžně užíváme, když se například snažíme popsat či určitým způsobem zachytit podstatu internetu. Možná se z podobných pojmenování stalo už trochu klišé. Přesto je stále zajímavé se nad nimi občas zamyslet. Postupně se totiž mění to, jak takové metafory vnímáme, a co si s nimi spojujeme. Původní nekritické nadšení provázející při(e)jímání čehokoli, co nese přívlastek informační, už určitě ustupuje. Uvědomujeme si, že pozitivní vliv informačních technologií doprovázejí i negativní jevy, mezi něž řadíme informační šum, stres, zahlcení a další.

Při cestě po (informační) dálnici navíc lze narazit na různé překážky. Velmi často můžeme zjistit, že s její průjezdností to není tak snadné a na některé úseky si prostě musíme pořídit jakousi „dálniční známku“, abychom se dostali ke kvalitním informacím, které potřebujeme. Asi už tušíte kam mířím… V souladu s obálkou jsme totiž zvolili i téma květnového Čtenáře. Šedá literatura může být jedním příkladem z mnoha zdrojů, ke kterým z této „dálnice“ nevedou přímé odbočky. Uživatelé tedy musí trochu změnit směr a na dalším sjezdu zamířit třeba do knihovny. Protože právě ta by měla být neopomenutelnou zastávkou při „jízdě“ za informacemi.

V tomto čísle věnujeme pozornost internetu ještě jednou. Z ohlédnutí za Březnem - měsícem internetu vyplývá jeho bezesporu obrovský přínos pro handicapované občany. A jak jsou na tom knihovny se službami pro zdravotně znevýhodněné, se můžete dočíst v příspěvku o průzkumu, který realizovala Národní knihovna ČR. Zároveň nabízíme další zajímavou, tentokrát kvalitativní sondu do nitra knihoven, zaměřenou na jejich roli při tvorbě prorodinného klimatu.

Pokud jste navštívili letošní Svět knihy Praha a ještě na chvíli toužíte po literárním návratu k lásce a vášni, nabízíme pokračování seriálu o překladech španělské a hispanoamerické literatury.

Přeji vám příjemné čtení nejen Čtenáře

Lenka Šimková

P. S. Nedá se neprozradit, že tento úvodník vznikl na dálnici Praha-Kladno, při výskytu nenadálé překážky v jízdě.