Hlavní obsah stránky

Poznámky do diáře - Neušlo nám

poznámky do diáře

  • Svaz knihovníků a informačních pracovníků ČR a jeho Klub dětských knihoven vyhlásily druhý ročník soutěže Kamarádka knihovna, v níž se volí nejlepší knihovna pro děti. Knihovny se mohou do soutěže přihlásit do konce května. Bližší informace naleznete na adrese: http://www.kamaradkaknihovna.cz/.
  • Dne 10. 6. 2008 pořádá Sdružení knihoven ČR 18. akviziční seminář - akvizice deziderát a jejich získávání v antikvariátech. Místem konání je Městská knihovna v Praze. Více na http://www.stk.cz/Akce/Prehled.html.
  • Masarykova univerzita v Brně ve spolupráci s Univerzitou Palackého v Olomouci a Vědeckou knihovnou v Olomouci organizuje 15. mezinárodní seminář CASLIN 2008 - Znalostní technologie a budoucnost vyššího vzdělávání. Seminář proběhne 15.-19. 6. 2008 v Blansku. Další podrobnosti o akci viz http://alx.upol.cz/caslin2008/.

neušlo nám

  • V pondělí 7. dubna 2008 vybrala mezinárodní porota nového laureáta osmého ročníku jediné mezinárodní literární ceny udělované v ČR - Ceny Franze Kafky. Letos se jejím nositelem stal český spisovatel Arnošt Lustig.
  • V Památníku národního písemnictví proběhlo 9. dubna 2008 vyhlášení 15. ročníku ankety dětí, učitelů a knihovníků o nejoblíbenější dětskou knihu uplynulého roku SUK 2007 - Čteme všichni. Několik prvenství získaly knihy spisovatelky Aleny Ježkové. Ostatní výsledky si můžete prohlédnout na adrese http://www.npkk.cz/npkk/suk_cteme.php
  • Letošní ročník knižních cen Magnesia Litera má své vítěze. Dvakrát si v neděli 20. dubna v přímém televizním přenosu na ČT 2 zašel pro cenu autor a výtvarník Petr Nikl za knihu Záhádky (Kniha roku, Litera za knihu pro děti a mládež). Přehled dalších kategorií a jejich vítězů je na stránkách http://www.magnesia-litera.cz/index2.php.
  • Více než 70 knihoven v celé České republice připravilo mnoho zajímavých akcí pro své uživatele ke Světovému dni knihy a autorských práv, který byl vyhlášen světovou organizací UNESCO na 23. dubna. Slaví se pravidelně od roku 1995 ve více než 100 zemích světa všech kontinentů.