Hlavní obsah stránky

Je profese knihovníka úplně zastaralá? - 5

33 důvodů proč jsou knihovny a knihovníci stále mimořádně důležití

13. Tak jako podniky i digitální knihovny potřebují kvalitní personál

Na kvalitní podporu při realizaci prodeje svých produktů a uspokojování potřeb zákazníků spoléhají i on-line podniky. Služby založené na dostupnosti e-mailu, telefonu a živé komunikaci přispívají k lepšímu pocitu zákazníka. Totéž platí i pro občany požadující informace. Knihovníci jsou proto velmi důležití při poskytování služeb uživatelům.

14. „Fyzické“ knihovny jen tak nezmizí

To proto, že mnoho knihoven ještě nedigitalizuje a mnoho jich ani digitalizovat nebude. Má to jeden jediný důvod: je to drahé. Při nízkém odhadu 10 dolarů za knihu (a snad i mnohem více za starší, choulostivější knihy) je digitalizace celé knihovny, řekněme více než 10 000 svazků, stále nákladná - to si lze spočítat.

A také proto, že mnoho uživatelů knihoven je stále závislých na tradičním efektivním přístupu k vyhledávání informací, a to prostřednictvím počítačů přímo na místě nebo s asistencí knihovníků, jejichž pomoc je v dosahu.

15. Vyhledávání knih v Googlu „nefunguje“ 

Kdyby indexování veškeré světové produkce metodou Google mělo být kompatibilní se světově proslulým rešeršním systémem této společnosti, mohli bychom proti provozu knihoven přesvědčivěji argumentovat. Experti nicméně poukazují na to, že vyhledávání knih v Googlu (Google Book Search)je hodně vzdáleno uživatelsky přívětivému prostředí, jaké můžeme pocítit při běžném vyhledávání v Googlu na internetu.

Ideály poskytování informací každému člověku narážejí také na touhu Googlu šéfovat této oblasti. Nechystají se přenechat své rejstříky konkurentům jako např. Microsoftu, Yahoo, Amazonu či ostatním, kteří se neúčastní projektů digitalizace. Uživatel poté ztrácí informace, není-li možné prostřednictvím preferované rešeršní služby zaměřené na knihy získat přístup ke všemu. Společnosti, které uplatňují tento konkurenční přístup k digitalizaci, se míjí s filozofií veřejné knihovny. Knihovny by měly nerušeně pokračovat ve svém poslání a být dostupné široké veřejnosti.

WILLIAM SHERMAN

přeložil MIROSLAV RESSLER