Hlavní obsah stránky

Od redakčního stolu

Milí čtenáři,

v redakci nyní tak trochu cestujeme časem. Již na začátku roku jsme předeslali, že letošní 60. ročník Čtenáře určitě neponecháme bez povšimnutí. A tak se tu v horkých dnech víří prach z našeho archivu, ale také vzpomínky mé kolegyně a pro mě vyvstávají i věci hodně poučné a zajímavé. Jsem ráda, že jsem v redakci právě v tuto chvíli a tento exkurz mohu absolvovat. Najít si čas mezi obvyklými pracovními povinnostmi nebylo jednoduché, ale myslím, že to stálo za to. Některé starší články dokážou stále překvapovat svou nadčasovostí i po letech, a to samozřejmě nejen v našem oboru. Ostatně v dalším čísle vám proměny časopisu rádi připomeneme ve zvláštní příloze, kde se také dozvíte více o jeho historii, redakčním obsazení a některé další zajímavosti.

V poslední době nám přišlo několik pochval týkajících se obálek, do kterých nyní schováváme, doufám že neméně zajímavý, obsah každého čísla. Chtěla bych vám za tyto reakce poděkovat, protože vím, že najít si klidnou chvilku a někoho pochválit nebo i kritizovat za jeho práci, je v dnešní hektické době stále složitější. Sama už se asi půl roku odhodlávám, že zareaguji na některý článek, který mě v novinách či jiném časopise zaujme, ale ještě se tak nestalo. Proto si vážím každé připomínky, která do naší redakce dorazí.

A co vás tedy čeká pod červnovou-červenou obálkou Čtenáře? Kromě zprávy ze semináře o zvukových knihách, která pro nás byla inspirací, je to téma o nových příležitostech, které knihovnám nabízí technologie webu 2.0. Dále jsme připravili dokončení dvou zajímavých výzkumů z minulého čísla či praktické záležitosti jako jsou registrační poplatky v knihovnách a zpracování osobních údajů jejich uživatelů.

V souladu s obálkou by se možná dalo zafilozofovat nad formálními proměnami současné knihy, nicméně to asi až někdy příště, protože pro vás chystáme velmi zajímavý příspěvek o elektronických knihách. Ať už si tedy v létě vezmete k vodě knihu klasickou, zvukovou nebo třeba i elektronickou, vychutnejte si ji se stejnou fantazií.

Lenka Šimková