Hlavní obsah stránky

Cenu Knihovna roku 2008 získala Obecní knihovna v Pavlovicích u Přerova

Zrcadlová kaple pražského Klementina se i letos stala místem vyhlášení a předání cen nejlepším knihovnám ve dvou kategoriích: základní knihovna a významný počin v oblasti poskytování veřejných knihovnických a informačních služeb. Slavnostní setkání se uskutečnilo ve čtvrtek 9. října za účasti ministra kultury Václava Jehličky, který ceny předával, zástupců knihovnického stavu, starostů obcí a mnoha hostů. 

Jako první vystoupila předsedkyně poroty v kategorii významný počin PhDr. Jiřina Kádnerová. Přítomné seznámila s nominovanými na udělení ceny Knihovna roku 2008, kterými byly: Knihovna Petra Bezruče Opava, Městská knihovna v Českém Těšíně, Místní knihovna Radotín, Jihočeská vědecká knihovna v Českých Budějovicích, Městská knihovna Lipník nad Bečvou, Městská knihovna Valašské Klobouky a Centrum celoživotního vzdělávání s knihovnou manželů Tomanových Rožmitál pod Třemšínem. Poté informovala o rozhodnutí komise, která se po velmi důkladném zvažování usnesla hlavní cenu v této kategorii neudělit. Zdůvodnila to skutečností, že žádná z letošních nominací nebyla souměřitelná svým významem a jedinečností s oceněními v předcházejících letech a udělením ceny by mohlo dojít k její nivelizaci. Porota diplomem ocenila Městskou knihovnu v Českém Těšíně za realizaci projektů k podpoře čtenářství s využíváním mezinárodní spolupráce knihoven na Slovensku, v Polsku a Maďarsku.

Kategorii základní knihovna, do níž bylo navrženo 13 knihoven (většinou zvítězily v krajských kolech soutěže Vesnice roku), představila předsedkyně komise Mgr. Marie Mudrová. Ve svém vystoupení zmínila, že je čím dál pro porotu složitější vybrat jednu jedinou knihovnu jako nejlepší. Připomněla, že „v roce 2000, kdy soutěž ještě bez podpory ministerstva kultury začínala, zvítězila knihovna, která jako jediná byla automatizovaná. Dnes jsou automatizované všechny, všechny mají připojení na internet, několik počítačů… Působí v zrekonstruovaných prostorách, často s novým vybavením. Pořádají nepřeberné množství akcí… Jsou zkrátka skutečnými centry v životě obcí“. V závěru svého vystoupení připomenula tradici, která současně se soutěží Knihovna roku vznikla. Vítězná knihovna získává právo uspořádat setkání knihovníků (případně i starostů) z malých obcí. To letošní se uskutečnilo v půlce září v Býšti u Pardubic, v knihovně kterou jako vítěznou v roce 2006 vybírala nynější komise, jejíž tříletý mandát právě končí.

Po úvodních proslovech přistoupili organizátoři k vyhlášení letošního vítěze. Aby však v publiku navodili patřičně napjatou atmosféru, k níž s velkým šarmem přispěla moderátorka slavnostního dopoledne Mgr. Zlata Houšková, zvolili nejdříve předávání dárků deseti vybraným knihovnám a až na samém konci vyhlásili Knihovnu roku 2008. (Redakce Čtenáře se rozhodla v následujím textu postupovat opačně.)

Foto Eva Hodíková.