Hlavní obsah stránky

Je profese knihovníka úplně zastaralá? - 10

33 důvodů proč jsou knihovny a knihovníci stále mimořádně důležití

28. Knihovny jsou stabilním fenoménem, WWW je proměnlivou a neustálenou záležitostí

V rámci úsilí zlepšit služby a omezit spammery aktualizují vyhledávací stroje a nástroje neustále své algoritmy. Často tím však bývají souběžně poškozeny jak stránky bezvýznamné, tak také ty, jež obsahují relevantní informace. Webové stránky také často mění své adresy. Ostatní zdroje, které k nim poté odkazují (a byly kdysi správné), mohou lehce a bezděčně představovat tzv. „přeražené linky“. Knihovny však mají velmi dobře vedené fondy dostupných zdrojů a standardní indexovací systém, který poskytuje trvale stabilní a spolehlivé výsledky.

29. Knihovny mohou být nápomocné rozhlasovému i televiznímu zpravodajství a archivům

V mnoha ohledech knihovny zůstávají pozadu za internetem, když se jedná o agregaci nového obsahu. Existují televize on-line, rozhlasové a novinové zdroje - nemluvě o záplavě deníkových záznamů odkazujících a komentujících každodenní události na celém světě.

Knihovny však zatím stále předplácejí a uchovávají určitý fond novin a archivují jejich starší čísla i ročníky. Katalogizace (archivace) zpráv v knihovnách může poskytnout řadu výhod. Těm, kteří hledají určitý článek konkrétního novináře, může knihovna poskytnout rešerši s lepšími výsledky, i když někdy musí být publikace zajištěna prostřednictvím meziknihovní služby. Knihovny často poskytují volně přístupná čísla významnějších časopisů, která by jinak vyžadovala on-line předplatné (např. mnoho rubrik New York Times).

Navíc různé archivy off-line často zanikají nebo se mění ve stále dražší archivy on-line. Knihovny tudíž mohou být jedinými institucemi, kde jsou určité výtisky dostupné.

30. Ne každý má přístup k internetu

V méně rozvinutých státech nebo chudších částech USA je dostupnost knihovny často jedinou možností pro jednotlivce, jak provést důkladný informační průzkum (rešerši). Přístup k internetu jinde může být tak drahý, že si jej zájemce jednoduše nemůže zaplatit. Nebo i když je přístup k internetu zajištěn, nedostatek technologického vzdělání v chudších oblastech světa může způsobit, že tato technologie bude méně využitelná a efektivní.

WILLIAM SHERMAN

přeložil MIROSLAV RESSLER