Hlavní obsah stránky

OD REDAKČNÍHO STOLU

Dalších čtyřicet stran

Opět se ocitám na konci jedné jedenáctiny celoroční cesty. Vymýšlením náplně čísla jsem si s vaší pomocí, milí čtenáři/ky a autoři/rky, lámal hlavu v předchozích týdnech, teď vidím výsledek, jenž jen koriguju. Hledím s nejistotou na čerstvě narozené dítě, které se vylouplo z desítek mailů, telefonátů, jednání, ze setkání redakční rady, a teď potřebuje pouze dopřebalit. Zadoufám, že došlo ke správnému výběru materiálu. Jsem sice vždy přesvědčený, že právě vdechuji život tomu nejlepšímu číslu, které dosud vyšlo, a potlačuji pochybnosti, zda náhodou nechybí něco, co si zaslouží ještě větší pozornost. Život je nevyzpytatelný (viz odvolání předsedy ÚKR). Dnes jsem se rozhodl oproti své obvyklé zvyklosti pojímat úvodní sloupek spíše esejisticky, že vás více provedu obsahem čísla.

Důvod je prostý. Než jsem se nadál, rok se přelomil do své druhé poloviny, která bude na události opět bohatá, soudě podle nabídky chystaných projektů. V redakci vždy přemítáme, jak do stanoveného rozsahu vtěsnat to nejpodstatnější z aktuálního dění, podtrhnout to nejzajímavější z historie, jež promlouvá k současnosti, a inspirovat k tomu, co teprve nastane nebo může nastat. A také jak přesvědčovat různé kreativní autory, aby se o své nápady podělili s ostatními, překonávat jejich přirozenou ostýchavost či pocit, že nemá smysl popisovat již vymyšlené a zaběhnuté. Některé téma snese větší nadhled až lehkovážnou nadsázku, něco zase musí být korektně suchopárnější.

Nejdříve se vraťme do poloviny června, kdy proběhla valná hromada SKIP. Redakce blahopřeje staronovému předsedovi ke zvolení a dává mu slovo, aby nastínil záměry a úkoly, které tuto profesní organizaci čekají a neminou. Proběhlo už patnácté setkání knihovnických seniorů, tentokrát ve Středočeském kraji. U příležitosti stého výročí prvního knihovního zákona se vydala oficiálně na cestu za svými čtenáři kniha Dějiny veřejných knihoven v českých zemích, zářijové číslo připomíná jednu z kapitol historie knihovnického vzdělávání, a to knihovnické kurzy, Plzeňský kraj je představen pestrou mozaikou příspěvků o existenci knihoven a čtenářských spolků před a po vydání zákona. Projekt CDArcha pro archivaci dat z datových disků vás zavede do současnosti využívání nových technologií v knihovnách, Norsko je předmětem návodné nabídky na stáže v zahraničních knihovnách a v neposlední řadě vám příspěvek o Obecní knihovně Horní Ves na Vysočině dokáže, že není malých knihoven, když jejich vedení má jasno v tom, co chce, ví, jak na to, a dokáže své plány i uskutečnit.

Za měsíc se s vámi opět těším na setkání nad novou várkou informací o dění v knihovnické sféře v tuzemsku i za humny a ve skrytu doufám, že nad ní nebude „rozum stát“.

JAROSLAV CÍSAŘ